Vrouwen en mannen zijn in België juridisch gelijk, maar volgens Mastari blijft er sprake van structurele genderongelijkheid. «Zo nemen vrouwen het grootste deel van het huishouden op zich, zijn ze minder actief op de arbeidsmarkt, verdienen ze minder dan mannen en zijn ze ondervertegenwoordigd in besluitvormingsposities», legt de onderzoekster uit.
Voor haar proefschrift onderzocht Mastari waarom Vlaamse jongeren bepaalde attitudes hebben, gedragingen vertonen en keuzes maken die niet alleen de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukken, maar ook genderongelijkheid reproduceren.
Conformeren om te overleven
Mastari stelt vast dat mensen sociale wezens zijn, die omringd, gewaardeerd en geliefd willen worden door anderen. «Doordat jongeren sterk beïnvloed worden door hoe anderen over hen denken, hebben ze ook de neiging zich te conformeren aan sociale normen. Op die manier vermijden ze negatieve reacties en het risico om er niet bij te horen, wat tijdens de adolescentie een belangrijke bekommernis vormt», benadrukt Mastari.
Vooral jongens
Uit studies blijkt dat vooral voor jongens het ervaren van druk tot genderconformiteit door anderen, zich ook vertaalt in het stellen van gendertypische gedragingen en het ontwikkelen van een voorkeur voor «typische» mannelijke beroepen. Het ervaren van druk tot genderconformiteit door anderen verklaart dus tot op zekere hoogte waarom jongens wegblijven van beroepen in de zorg-, onderwijs- of schoonheidssector.
Een ander aspect dat Mastari belichtte, is de manier waarop conformeren aan gendernormen voordelen lijkt te bieden op relationeel vlak. Eén van de studies illustreerde bijvoorbeeld dat gendertypische jongeren meer tevreden zijn met hun vriendschappen. Dat doet volgens haar vermoeden dat conformeren tot gendernormen ervoor zorgt dat men er beter bij hoort.