Design is het Engelse woord voor ontwerp of vormgeving. Maar dat betekent vandaag de dag niet veel meer dan een variant maken op een succesvol product, die geschikt is voor het maken van grote series en die zo goedkoop mogelijk is. Daardoor krijg je dus veel van hetzelfde. Een echt design meubel is uniek, omdat er geen sprake is van massaproductie. Daarnaast zijn ze tijdloos, duurzaam, functioneel en nog steeds in de mode.
Design meubels zijn vaak duur in de aanschaf. Omdat deze producten niet massaal geproduceerd zijn, zijn de onderdelen al heel prijzig. Ook worden de meubels vaak op maat gemaakt, zoals een bepaalde stof of een bepaald onderstel. Daarnaast wordt alles met de hand in elkaar gezet en zijn de meubelen enorm gedetailleerd. De kwaliteit die je krijgt is dus stukken beter. Tweedehands meubelen zijn in de regel goedkoper, dus heb je een kleinere portemonnee maar wil je wel graag een kostbaar design meubel, is de keuze voor een tweedehands exemplaar gauw gemaakt.
Een gewone meubel daalt vaak in waarde. Met een design meubel is dit niet het geval. Prachtige fauteuils en kastjes die vijftig jaar geleden al hot waren, zijn dat nu nog. Dankzij de sterke kwaliteit blijven deze meubels mooi en goed. Een design meubel behoudt haar waarde of stijgt zelfs in waarde. Het is dus een goede investering, vooral als je voor een leuk bod dat meubeltje op de kop kunt tikken. Zo regel je misschien zomaar een waardevol kerstcadeau.
Het verhaal achter een meubel van de normale woonwinkels ken je niet. Tweedehands design meubels hebben wel een verhaal. Ten eerste natuurlijk van de persoon van wie je het koopt. Heeft deze hem gekocht toen diegene ging trouwen? Of is het kastje geërfd? Ook achter de koper zit een verhaal: het verhaal van de meubel zelf. Niet zelden wordt een designmeubel ontworpen door een ontwerper. Die naam kun je zoeken, je kunt een stukje lezen over de ontwerper maar ook over wat hij met het meubel wilde bereiken.
Design heeft vaak een bepaalde symboliek. Strenge of verfijnde vormen staan symbool voor orde en stabiliteit, terwijl levendige kleuren en vrije vormen juist symbool staan voor vrijheid en gewoontes. Met het kopen van een prachtige tweedehands design meubel haal je dus ook symboliek in huis. Tweedehands kun je bijvoorbeeld meubilair kopen bij de desingmarktplaats Whoppah, maar daar wordt ook tweedehands design kunst, verlichting en decoratie verkocht. En mocht je jouw spulletjes willen verkopen, dan kan dat daar ook.