1. Durf opnieuw te beginnen
Aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen hebben de geschiedenis van Japan drastisch veranderd. Niet alleen mensen, maar ook heel wat eeuwenoude tempels en paleizen sneuvelden tijdens deze verwoestende gebeurtenissen. Toch kiezen de Japanners ervoor om zo goed als alle historische gebouwen opnieuw op te bouwen. Waarschijnlijk komt dat door het boeddhistische geloof dat het leven verdergaat en dat jezelf opnieuw uitvinden de enige manier is om door te gaan.
2. Neem tijd voor ontspanning
In Japan is het een gewoonte om elke dag even de tijd te nemen voor ontspanning. Japanners gaan bijvoorbeeld in bad om te ontspannen, niet om zichzelf proper te maken. Met een heet bad in de avond spoel je letterlijk alle stress en zorgen van de dag van je af. Bovendien is Japan is een vulkanisch eiland waardoor er heel wat heetwaterbronnen zijn met water dat rijk is aan mineralen. Baden in zo’n bron zou goed zijn voor de bloedsomloop en tegen een hoge bloeddruk, menstruatieklachten en reuma. Het proberen waard, toch?
3. Toon respect
De meest voor de hand liggende tip is respect tonen. In Japan is dat enorm belangrijk en zit het echt ingebakken in de cultuur. Volgens de Japanners moet je respect niet verdienen, maar is het essentieel voor elke interactie. Buigen is er bijvoorbeeld een manier om je respect te tonen, vooral naar oudere mensen. Maar ook respect voor eten, voor de natuur en de wereld rondom ons is heel belangrijk.
4. Eet volgens de seizoenen
In Japan is het een gewoonte om altijd seizoensproducten te eten. Wij importeren vaak gewoon de voeding die we hier niet hebben uit een ander land, maar dat gaat niet zo in Japan. Seizoensgebonden eten brengt je niet alleen meer in contact met de natuur, maar ook met je eigen lichaam. Bovendien halen we uit seizoensgroenten vaak exact de vitaminen die we op dat moment nodig hebben. In Japan is het trouwens ook heel gebruikelijk om fruit cadeau te geven, niet alleen bij een ziekenbezoek.
5. Sta bewust stil
In de Japanse cultuur is het erg belangrijk om stil te staan bij de kleine dingen in het leven. Er is bijvoorbeeld een nationale dag voor ‘respect voor de ouderen’. Op die dag krijgen alle Japanners vrij om tijd door te brengen met hun ouders of grootouders. Bovendien heeft het land nog meer nationale vrije dagen, zoals de ‘dag van de zee en de bergen’. In Japan nemen ze dus echt de tijd om bewust stil te staan bij iets wat wij doorgaans vanzelfsprekend vinden.