Vijf cocktails en mocktails tijdens de feestdagen: hoe maak je ze snel klaar?

Vijf cocktails en mocktails tijdens de feestdagen: hoe maak je ze snel klaar?
Foto Unsplash/ W. Yi

Espresso Martini (cocktail)

Deze cocktail is ideaal om te serveren na het diner. Wat heb je nu nodig en hoe lang duurt het om klaar te maken? De antwoorden zijn: slechts enkele ingrediënten en minuten. Voor deze cocktail heb je 30 ml wodka, 30 ml koffielikeur, 30 ml espresso, 3 koffieboontjes en ijsblokjes nodig. Je begint met de wodka en de koffielikeur te mengen en te shaken, daarna voeg je er de espresso en het ijs aan toe. Opnieuw schud je goed en giet je het vervolgens in een Martini-glas. Op het schuim van de cocktail werk je de cocktail vervolgens af met drie koffieboontjes.

Foto Unsplash / K. Salazar

Cosmonout (cocktail)

Let op, cosmonout is niet hetzelfde als cosmopolitan. Integendeel, het is de moderne variant ervan. Deze cocktail is bovendien gemakkelijker om te maken. Je hebt niet veel nodig: 30 ml gin, 12,5 ml verse citroensap en 2,5 ml raspberry jam. Je mengt alles in een cocktailbeker en je schudt het voor 15 seconden goed door elkaar. Giet het daarna in een cocktailglas. Klaar!

Foto Unsplash/ J. Pace

Granaatappelsap-cocktail of -mocktail

Met deze cocktail of mocktail ben je direct in feeststemming. Stap 1: je mengt granaatappelsap (60 ml) met 45 ml gin. Afhankelijk van het aantal gasten dat alcohol gaat drinken, kan je de gin ook vervangen door bruiswater (ook 45 ml). Vervolgens voeg je er 90 ml tonic aan toe. Je kan de cocktail daarna op verschillende manieren een finishing touch geven. Het glas kan je bijvoorbeeld versieren met verse muntblaadjes of cranberries op een stokje. Ook ijsblokken mogen niet ontbreken, maar daarvoor kan je speciaal uit de hoek komen. Vries op voorhand ijsblokjes met blauwe bessen in voor een extra fruitige toets.

Foto Unsplash/ M. Vitchakorn

Sparkling Pornstar (cocktail)

Voor deze cocktail heb je geen fancy cocktailglazen nodig, maar wel chique champagneglazen. Voor één Sparkling Pornstar voorzie je 15 ml vanille cocktail. Dit giet je met een maatbeker in het champagneglas. Voeg er daarna passievruchtsap (30 ml) en limoensap (5ml) aan toe. Omdat je champagneglas nu nog maar halfvol is, vul je het glas verder met champagne of prosecco (allebei 60 ml). Roer daarna alles goed door elkaar. Werk af met een dunne schil passievrucht. Die hang je vast aan de bovenste rand van je glas. Cheers!

Foto Unsplash/ L. Cotter

Mocktail van limoen en kokos

Deze mocktail moet zeker niet onderdoen voor de andere cocktails en is bovendien snel klaar. Giet de kokosmelk (65ml) in een kom. Snijd daarna één vierde van een ananas in stukjes en gebruik een staafmixer om de ananas te mengen met de kokosmelk. Een kwartje limoen en sinaasappel kunnen ook niet ontbreken in deze cocktail. Duw ze uit boven de kom. Vul daarna de glazen met gecrushed ijs en giet de mocktail in het glas. Ook een mocktail mag er mooi uitzien. Voeg daarom een schil van een limoen toe aan de bovenste rand van het glas. Santé!

Foto Unsplash/ J. Trasch

johann-trasch-psqaCoLj9QE-unsplash