Vergeet de kaasplank: dit jaar aperitieven we met een boterplank

Vergeet de kaasplank: dit jaar aperitieven we met een boterplank
TikTok / themodernnonna en justine_snacks

Deze herfst luidt het devies: smeren, smeren, smeren. Geen zonnecrème, maar hopen boter. Preferabel op een houten plank, met daarbovenop een uiteenlopend aanbod aan toppings. Denk aan: geitenkaas, vijgen, confituur, walnoot, abrikoos, eetbare bloemen, aardbeien of honing. Leg er nog wat getoaste stukjes brood bij, en je maakte een heerlijk ‘butter board’.

Economisch, esthetisch, entertainend

De charcuterie- en kaasplank heeft zijn tijd gekend. Met de stijgende inflatie en hoge energieprijzen, hebben we steeds minder budget over voor prijzige producten zoals kwaliteitsvolle comté en smaakvolle pancetta. Ook boter is evenzeer onderhevig aan inflatie en problemen met de toeleveringsketen, maar blijft een van de meer betaalbare zuivelproducten. Het butter board is dus voor een stuk een economische aperitieftrend.

Maar er is meer: dankzij de eetbare bloemen of sierlijke vijgen, ziet het butter board er bijzonder esthetisch uit. Boter is bovendien zo eenvoudig qua smaak, dat je jouw creativiteit de vrije loop kunt laten en zover kunt gaan in de toppings zoals jij wil. En tot slot is het bijzonder simpel te bereiden. Bewijs daarvan zijn alvast de ettelijke TikTok-recepten die de laatste weken circuleren. Of zoals Justin Doiron, een Amerikaanse foodblogger, vertelde aan The New York Times: «Het is een meer bescheiden vorm van entertainment. Charcuterieplanken zijn zo pietluttig en zo overdone.»

@themodernnonna

A Butter Board IS THE MOST BRILLIANT IDEA I Have Ever Come Across 🤯 IB: @justine_snacks #butter #butterboard #fyp

♬ original sound - THEMODERNNONNA

DIY-boterbord

Zelf eens een butter board maken? Kies dan je mooiste houten en effen plank uit, en laat kwalitatieve boter chambreren tot het mooi smeerbaar wordt. Zet de boter nooit in de microgolf om het proces te versnellen, want dan verlies je smaak en textuur. Vergeet de boter niet te kruiden met zout, chilivlokken of citroenzeste. Gebruik een spatel om je toppings netjes over je boter te etaleren, zodat het geen rommelig boeltje wordt. En ga tot slot helemaal los met de toppings. Je gasten zullen onder de indruk zijn.

@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood

♬ original sound - speed songs

@michaelfinch

My take on the viral #butterboard what would you put on yours?! IB: @Justine Doiron

♬ original sound - Michael Finch