Sporten voor dummies: met deze drie sporten kan je op ieder moment beginnen
«Ugh, sporten, moet dat nu echt?» Beginnen met sporten is altijd lastig. Hoe vaak heb jij die oude loopschoenen al weer eens van onder het stof gehaald, om toch maar ‘weer eens te starten met sporten’? En hoe vaak bleek dat een vruchteloze poging? Te vaak, maar dat is nu gedaan.
Foto Unsplash
Par Charles Gadeyne
Iedereen kan elke sport beoefenen. Of je nu man, vrouw of X bent, groot of klein, dik of dun, of iets ertussen in, jij kan alles aan. Dat zwemmen enkel voor kloeke kleerkasten is, of lopen enkel voor de iets magerdere mensen onder ons, is dus pure onzin. Daarom lichten we even drie sporten uit waar iedereen – ja werkelijk iedereen – mee kan beginnen.
1. Hardlopen
Om te beginnen met hardlopen heb je belachelijk weinig materiaal nodig. Loopschoenen die tegen een stootje kunnen, zijn een must, en verder is enkel een comfortabele (maar toch sportieve) outfit van belang. Lopen hoeft trouwens helemaal niet eentonig te zijn. Een stevige playlist, of een begeesterende podcast helpen al heel wat. Ook de route die je loopt is van belang: zorg voor afwisseling, zodat je je niet keer op keer blindstaart op dezelfde boom.
Lopen draagt niet alleen bij tot een gezond lichaam, maar doet ook wonderen voor jouw mentale rust. Nu september op zijn laatste benen loopt, is een goede mentale gezondheid misschien wel wat jij kunt gebruiken. Een drukke werkdag achter de rug? Verzet al lopend je gedachten en haal een frisse neus op. Iets te veel hooi op je vork genomen? Lopen staat je toe alles even op een rijtje te zetten. Kortom: niets dan voordelen.
2. Rugby
«Wat, rugby? Die sport waarbij kolossale joekels van mensen om ter hardst op elkaar inbeuken met een veredeld ei in hun handen?» Exact, en hier is waarom. Rugby is er voor iedereen. Uiteraard springen die enorme blokken van mensen meteen in het oog, maar de kleine hazen die daaronderdoor kunnen spurten zijn vaak efficiëntere en zelfs betere atleten. Wat jouw kwaliteiten ook zijn, rugby heeft een plekje op het veld voor jou.
Tijdens rugby draag je een outfit die sterk lijkt op een voetbaltenue, zonder scheenbeschermers, maar met een rubberen mondbeschermer. Akelig weinig bescherming zou je denken, maar dat is ook niet nodig, aangezien rugby eigenlijk heel veilig is. Veiliger dan voetbal zelfs. Eens je er wat inrolt en de regels een beetje onder de knie krijgt, zal je zien dat rugby een uitstekende uitlaatklep kan zijn voor al jouw opgekropte frustraties. Rugby, dat is 80 minuten alles geven, en dan verbroederen met een pintje.
3. Badminton
Natuurlijk, nu de herfst voor de deur staat, kan het al wel eens koud en nat worden op zo’n looptoertje of rugbyveld. Misschien is een zaalsport als badminton dan wel iets voor jou. Het grote voordeel van badminton is dat het maar zo competitief wordt als jij zelf wilt. Van vrolijk over en weer getik met een pluimpje, tot lange snedige rally’s: het kan allemaal. En je kunt zowat overal badmintonnen, want vrijwel elke sportzaal organiseert vrijblijvende lessen of sessies. En voor zeven euro tik je online al een setje met een racket en pluimpjes op de kop. Waar wacht je dus nog op?
Hoe houd je dat
allemaal vol?
Beginnen met sporten is één ding, het volhouden is iets totaal anders. Hoe zorg je ervoor dat je er niet na een week al de brui aan geeft? Alles start met interesse. Zoek een sport die jou ligt, waar je jezelf in kunt verliezen. Dat je daarbij een paar sporten uitprobeert maar op het eerste gezicht niets vindt, mag je zeker niet ontmoedigen. Er is een sport voor iedereen, en er bestaat meer op deze aardbol dan enkel voetbal en wielrennen.
Daarnaast kan een buddy ook veel helpen. Zoek een vriend of vriendin waarmee je samen een paar sporten uitprobeert. Zo motiveer je elkaar, en je vriendschap kan alleen maar een boost krijgen. Ten slotte is het heel belangrijk om kalm te beginnen. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan jouw nieuw sportritme, en als je te snel gaat, stuit je al snel op blessures. Begin traag, besef hoe tof het is, en versnellen maar!