Tot 60% van de Belgische honden en katten lijden aan overgewicht, waarvan een aanzienlijk deel ook obesitas heeft. Dit vormt een groot probleem aangezien de ziekte gepaard gaat met een continue lage graad van ontsteking waardoor onze huisdieren veel sneller last krijgen van andere ziektes.
Boosdoeners
Uiteraard is onaangepaste, vaak calorierijke voeding een belangrijke oorzaak van zwaarlijvigheid, maar er zijn nog andere aspecten: Een verkeerde manier van voeden of te weinig beweging spelen een grote rol in overgewicht.
Niet beïnvloedbare risicofactoren zijn onder meer het ras - labradors, beagles en Britse kortharen hebben bijvoorbeeld meer aanleg dan windhonden of oosterse katten - maar ook sterilisatie of castratie. Hoewel die ingreep de energiebehoefte met 30% verlaagt, geven baasjes daarna vaak evenveel eten.
Het belang van preventie en ideale gewicht
Voor de algemene gezondheid van je hond of kat is het dus uitermate belangrijk dat ze een gezond gewicht hebben. Dit ideale gewicht is erg afhankelijk van verschillende elementen zoals het ras, het geslacht, de leeftijd etc. Het wordt uitgedrukt met een body condition score (BCS), die gaat van 1 tot 9. Een score van 4 en 5 is een normaal gewicht; elk puntje meer gaat gepaard met 10 à 15% extra lichaamsgewicht.
Heeft je huisdier overgewicht? Dan is de kans groot dat ze minder lang leven en groter risico op tal van gezondheidskwalen hebben. Bij honden gaat het vooral om ontstekingen aan de gewrichten, bij katten komen stofwisselingsproblemen of nierklachten het vaakst voor.
Dieren op dieet
«Meer bewegen en minder eten is het logische advies tegen overgewicht. Vooral de juiste portie en kwalitatieve voeding op basis van de noden van je dier zijn belangrijk voor dat laatste.» zegt Louis Mortreu, mede-oprichter van Just Russel, een Belgische start-up in gepersonaliseerde dierenvoeding voor katten en honden.
Als tip geeft hij mee om te kijken naar de manier waarop je je dier voert. «Geef niet alle voeding in een keer. Verstop bijvoorbeeld wat brokjes in huis of laat je dier achter je aanlopen of er naar zoeken. Zo stimuleer je de activiteit.»
Te weinig bewustzijn
Hoewel de cijfers niet fraai ogen, zijn heel weinig baasjes zich bewust van het probleem. Slechts een kwart beseft dat hun huisdier te dik is. Een minderheid van hen wil bovendien hun huisdier helpen afvallen. De rest heeft geen plannen. «Onthoud vooral: voorkomen is makkelijker dan genezen», concludeert Mortreu.
Geniet van 20 % korting en een gratis speeltje bij je eerste aankoop van de dierenvoeding van Just Russel!