PARENTING FOR DUMMIES. Op ontdekkingsreis in Waals-Brabant

PARENTING FOR DUMMIES. Op ontdekkingsreis in Waals-Brabant
Belga / V. Lefour

Regionaal domein Solvay en het Kasteel van Terhulpen

Als je wil gaan wandelen in Waals-Brabant, is dit een plek die je niet mag missen. Het Kasteel van Terhulpen en het park zijn de ideale locatie om er een dagje tussenuit te trekken, ook al bevindt het zich maar op een boogscheut van Brussel. Drie uitgestippelde wandelingen van ongeveer vijf kilometer voeren je naar alle uithoeken van het regionaal domein Solvay waarop dit prachtige kasteel in Vlaamse neorenaissancestijl gebouwd werd. Liefhebbers van plastische kunst kunnen in de kasteelhoeve bovendien hun hart ophalen aan meer dan vijfhonderd werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon.

In de buurt van het slagveld

Nog een iconische plaats in Waals-Brabant is de ‘Butte du Lion’ (Heuvel met de Leeuw) in Waterloo. Wel een interessant weetje: in werkelijkheid bevindt dat monument zich op het grondgebied van buurgemeente Braine l’Alleud (Eigenbrakel). In de toeristische dienst van Waterloo kan je een kaart ophalen van deze mooie wandeling, die 14 kilometer lang is en je door het platteland en de magnifieke vergezichten van Braine-l’Alleud, Genappe, Lasne en Waterloo leidt. Je komt langs verschillende plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Slag bij Waterloo, zoals het laatste hoofdkwartier van Napoleon en de hoeve van Mont-Saint-Jean. Je vindt de wandeling overigens ook op de site visitwallonia.be.

De abdij van Villers-la-Ville

Dit oude klooster werd een tijdje aan zijn lot overgelaten, maar vandaag is de abdij van Villers-la-Ville een unieke bestemming waar je een dag lang in een andere wereld verdwijnt. Je kan de ambiance van de abdijruïnes en de omliggende bossen opsnuiven aan de hand van twee wandelingen, eentje van vijf en een andere van tien kilometer. Je komt bovendien langs de fraaie panorama’s van La Roche en Tangissart, en je eindigt bij een beekje dat ijverige bevers hebben heringericht als mangrovemoeras. De wandeling is beschikbaar op visitwallonia.be.

De bronnen van de Nijl

In het Frans heet de Nijl ‘le Nil’, en als je die wil zien, hoef je niet noodzakelijk naar Egypte te trekken. De Nil stroomt namelijk ook door het charmante Walhain. Een traject van 13,5 kilometer neemt je mee doorheen de rijke geschiedenis van deze gemeente, met talrijke bezienswaardigheden. Zo kom je onder meer bij het geografische centrum van ons land. Dat ligt in de vallei van de Nil, meer bepaald in het mooie dorpje Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin. Je vindt de wandeling op destinationbw.be.

Op stap in Haspengouw: La Ramée

Deze wandeling van 11 kilometer loopt langs de indrukwekkende site van de oude abdij van La Ramée, in het oosten van de provincie. Ze doorkruist ook het dorp Jauchelette en de valleien van de Saint-Pierre en de Grote Gete. De wandeling is beschikbaar op destinationbw.be.

In het spoor van de smederijen

Tubize (Tubeke) is niet het bekendste stadje in Waals-Brabant, maar dankzij zijn industriële verleden kan het wel verschillende verleidelijke troeven uitspelen. Deze wandeling van 13,5 kilometer begint hij het station, leidt je door een prachtig landschap en brengt je bij meerdere verrassende gebouwen en plekjes. Je komt onder andere voorbij de Forges de Clabecq, een industriële site die de wandeling meteen ook een naam heeft gegeven, en de nog onbekende plezierhaven van Ittre. De wandeling is te vinden op de site belgiantrain.be.

Het oude buurtstation van Aywiers

Dit is een wandeling in twee delen, die begint bij het buurtstation van Maransart (Aywiers). Ze volgt het traject van de oude spoorlijn 917 tussen Braine l’Alleud en Waver, die dus doorheen Maransart liep. Het tweede deel van de wandeling brengt je naar het oude station van Lasne, dat beschouwd werd als het belangrijkste op dat spoortraject. De wandeling is te vinden op lasne.be, de site van de gemeente Lasne.