We hunkeren er al weer naar om met het hele gezin te genieten van de zon. Maar pas op dat je de gevaren niet uit het oog verliest! Jong of minder jong, je beschermt je beter tegen de UV-stralen als je van plan bent om lang in de zon te zitten. Wanneer je naar de winkel stapt om je voorraad aan te leggen, word je echter al meteen geconfronteerd met een eerste probleem: rekken vol producten in alle mogelijke samenstellingen. Hoe moet je dan de ideale zonnecrème kiezen voor jouw kind? En welke producten zijn ook nog eens milieuvriendelijk?
Index en doeltreffendheid
Er is zeker geen gebrek aan producten die ‘zonnecrème voor kinderen’ op hun etiket zetten. Maar mag je die allemaal wel vertrouwen? Wees op je hoede voor holle marketingbeloften. Om doeltreffend te zijn, moet een zonnecrème zowel beschermen tegen UVA-stralen (die de huid ingrijpend aantasten op de lange termijn) als UVB-stralen (die zonnebrand veroorzaken). Een goeie crème doet dat door middel van zijn beschermingsindex, en die wordt aangeduid door de SPF (Sun Protection Factor). Dat is meteen ook het enige criterium dat echt telt.
Bij de keuze van het beschermingsniveau (SPF) moet je rekening houden met verschillende parameters. De eerste is de UV-index, die rekening houdt met de plaats, het moment van de dag en de omstandigheden van de blootstelling aan de zon. De tweede is je fototype, die bepaalt hoe gevoelig je zelf bent voor zonnestralen. Een algemene regel is: hoe lichter de huid, hoe meer je je moet beschermen. Voor jonge kinderen is per definitie de hoogste bescherming (met een index van 50) aangewezen, van zodra het kind buiten komt.
Bepaalde merken bieden zonnecrèmes aan die geschikt zijn voor het hele gezin, zonder daarom jonge kinderen minder te beschermen. Dat is bijvoorbeeld het geval met het nieuwe assortiment van Mustela, dat geschikt is voor iedereen, van piepjong tot stokoud. Ook zwangere vrouwen zijn ermee gediend.
Je gezondheid en de planeet beschermen
De doeltreffendheid van een zonnecrème is tegenwoordig echter niet meer het enige criterium dat consumenten belangrijk vinden. We letten er ook steeds meer op dat we producten kiezen die zowel goed zijn voor de planeet als voor onze gezondheid. Wat zonnecrèmes betreft, draait alles rond de vraag welke filter de fabrikant gebruikt.
Chemische zonnefilters (ook organische filters genoemd) worden vaak met de vinger gewezen omdat ze schadelijk kunnen zijn voor gezondheid en milieu. Zo tasten ze koralen, algen, schelpen en vissen aan. Daarom vervangen de producenten die filters geleidelijk met minerale (anorganische of fysische) filters, die een pak minder gevaarlijk zouden zijn voor de mens en de zeebodem. Het type filter vormt meteen ook het verschil tussen bioproducten en conventionele producten. Biologische producten maken uitsluitend gebruik van minerale filters, terwijl hun conventionele tegenhangers over het algemeen een mix van chemische en minerale filters gebruiken.
In totaal laat de Europese regelgeving zo’n 27 UV-filters toe in zonnecrèmes, maar slechts twee daarvan zijn mineraal: zinkoxide en titaniumdioxide. Dat zijn natuurlijke stoffen die niet vervuilen en ook minder impact hebben op de huid. Het enige nadeel is dat ze minder sterk beschermen tegen zonnestralen dan chemische filters omdat ze UV-stralen deels reflecteren zonder de huidbarrière binnen te dringen. Wat de toegestane chemische filters betreft, zijn sommige slechter dan andere. Verschillende van die filters kunnen allergische reacties veroorzaken, en bij sommige is er zelfs een vermoeden dat ze de hormoonhuishouding ontregelen.
Als je een biologisch product kiest, moet je er dus wel op letten dat het je doeltreffend beschermt tegen UVA-stralen. Anderzijds biedt een zonnecrème met dezelfde SPF ook dezelfde bescherming, of het nu biologisch, natuurlijk of conventioneel is.
Juist gebruiken
Als je de ideale zonnecrème gekozen hebt, is de kous echter niet af. Het is ook belangrijk om er goed mee om te springen. Dermatologen raden aan om het product in voldoende hoeveelheid en gelijkmatig aan te brengen. Denk er ook aan om jezelf en je kinderen regelmatig opnieuw in te smeren. Om de twee uur is aangewezen, vaker mag ook, vooral als je gezweet hebt of in het water bent geweest.
Tot slot is de beste bescherming niet zonnecrème, maar zelfbeheersing. Ga niet te lang in de zon en bedek jezelf met luchtige kledij. Ook een hoed en zonnebril zijn je beste vrienden.
Vier oceaanvriendelijke producten voor kinderen
De zonnecrème Naïf Sunscreen Baby & Kids SPF50 heeft een 100% natuurlijke minerale samenstelling die zelfs voor de meest gevoelige babyhuid geschikt is. Het actieve bestanddeel is zinkoxide (non-nano), en ze beschermt onmiddellijk tegen UVA- en UVB-stralen. De crème is gemakkelijk aan te brengen, en omdat ze gebruikmaakt van natuurlijke oliën laat ze geen wit laagje achter op de huid.
100 ml, 21,95 euro
De zonnecrème 50+ van Alga Maris voor baby’s en kinderen garandeert een optimale bescherming op celniveau, is hypoallergeen en bevat geen parfums. Ze is waterbestendig, heeft een biocertificaat en beschermt kinderen dankzij minerale schermen tegen UVA- en UVB-stralen.
100 ml, 23,90 euro
Met dank aan een synergie tussen titaniumdioxide en zinkoxide, twee minerale filters van 100% natuurlijke oorsprong, staat Pur Eden Sun Spray Kids SPF50 garant voor een hoge bescherming tegen UVA en UVB. De textuur is licht en waterbestendig, zonder witte schijn en parfums. De crème is gemakkelijk aan te brengen en dringt snel in de huid. De ideale biologische afbreekbare formule om gevoelige huid te beschermen.
150ml, 18,50 euro
Deze zonnecrème met SPF 50+, op basis van avocado, beschermt lichaam en gezicht tegen UVA- en UVB-stralen. Ze is geschikt voor alle leeftijden, vanaf de geboorte (zelfs baby’s die uit neonatologie komen). De crème beschermt ook de atopische huid en zwangere vrouwen. Ze is gemakkelijk aan te brengen en is immuun voor water en zand.
100 ml, 17,65 euro