ONDERZOEK. Verlaagt koffie het risico op de ziekte van Alzheimer?

ONDERZOEK. Verlaagt koffie het risico op de ziekte van Alzheimer?
Foto Unsplash

Tot op vandaag is er geen behandeling tegen de ziekte van Alzheimer, ondanks het feit dat wereldwijd miljoenen mensen aan de ziekte lijden. België alleen al telt naar schatting 140.000 Alzheimerpatiënten, en er wordt verwacht dat dat aantal enkel maar zal toenemen.

Zo lang er geen medicijn of middel tegen de ziekte is, kunnen we ons enkel richten op preventie. Zo is al langer geweten dat een gezonde levensstijl de ziekte in bepaalde gevallen kan voorkomen of in ieder geval dat die het risico op de ziekte kan verlagen. Volgens een onderzoek in het tijdschrift ‘Frontiers of Ageing Neuroscience’ is er zelfs één populaire drank die je bij uitstek beschermt: koffie.

Geen sluitend bewijs

Het onderzoeksteam onderzocht 200 Australische zestigers voor tien jaar lang. Ze ontdekten dat regelmatig koffiedrinken de hersenen krachtiger maakte. Zo toonden hersenscans dat de grijze stof in de hersenen gestimuleerd werd door koffie, vooral de gebieden die te maken hebben met geheugen, flexibel denken en zelfcontrole.

De proefpersonen die nog geen geheugenproblemen hadden én die veel koffie dronken, bleken achteraf minder kans te maken om de ziekte te ontwikkelen of om cognitieve problemen te ontwikkelen die vaak voorafgaan aan de ziekte.

Daarmee bewijst de studie echter niet dat het effectief de koffie is die de ziekte doet vertragen. “De studie toont een associatie aan, maar geen oorzakelijk verband”, aldus professor neurologie Rik Vandenberghe (UZ Leuven) aan Knack. “Bij beginnende alzheimer kunnen bijvoorbeeld ook de geur- en smaakzin worden aangetast. Wie minder goed ruikt en smaakt, zal misschien ook zijn koffieconsumptie aanpassen? En zo zijn er nog heel wat andere variabelen die een rol kunnen spelen.”

Gezonde voeding blijft belangrijk

Toch mogen we de link tussen voeding en Alzheimer niet links laten liggen. “Uit een grootschalige reviewstudie van de American Society for Nutrition blijkt dat het zogenaamde MIND-dieet - een patroon met onder meer grote porties (groene) groenten, noten, granen, vis en weinig rood vlees, kaas en boter - geassocieerd is met een lagere kans op de ziekte van Alzheimer”, weet professor Vandenberghe te vertellen aan Knack. “Dan gaat het om een volledig voedingspatroon, en dus niet over één bepaald bestanddeel. Koffie wordt bij deze studies voorlopig niet naar voren geschoven, al is verder onderzoek zeker zinvol.”