De truffel mag dan wel gewoon een zwam zijn, toch zijn de knolletjes erg kostbaar. De meesten onder ons worden zo erg afgeschrikt door de prijs dat we nooit een vers exemplaar in huis halen en ons tevreden stellen met wat truffelschaafsel zo nu en dan op restaurant of met een of andere vorm van verwerkt voedsel met een truffelsmaakje.
Vijftien jaar truffels
De organisatie Aléna, die verschillende truffelproducenten in de franse Périgord-streek verenigt, wil daar verandering in brengen. Aléna wil de truffel rechtstreeks naar je bord brengen en tegelijk de lokale landbouwers een duwtje in de rug geven. Hoe? Door consumenten de kans te geven om een truffeleik te adopteren. Concreet betaal je één keer 750 euro (niet niks, maar je zou ook kunnen samenleggen met vrienden) en vervolgens krijg je gedurende 15 jaar de truffeloogst van je boom opgestuurd. Het project omvat 30 hectare terrein met daarop 9.000 truffeleiken in de gemeente Gout-Rossignol. Ideaal als je fan bent van de delicatesse en graag zelf aan de slag wil in de keuken. Voor meer informatie kan je hier terecht.