I LOVE COLLEGE. Op kot? Zo begin je aan de zoektocht

I LOVE COLLEGE. Op kot? Zo begin je aan de zoektocht
Foto Unsplash

1. Let op je timing

In sommige landen moet je zeker een jaar op voorhand beginnen met zoeken naar een kot. Bij ons in België hoeft dat gelukkig niet. Eigenlijk is het zelfs niet aan te raden om zo snel met je zoektocht te beginnen, want in maart staan de prachtexemplaren nog lang niet allemaal online. Je kan beter wachten tot mei of zelfs juni. Meestal zijn alle databanken tegen dan geüpdatet en is er een groter aanbod beschikbaar.

Dat er niet zoveel haast achter zit, betekent niet dat je in september op je gemak nog soepeltjes je droomkot kan vinden. Het is zeker niet onmogelijk om in het eerste semester nog een plekje voor jezelf te bemachtigen, maar het is minder evident.

Ben je te laat begonnen met zoeken? In dat geval is het misschien beter om tot na de tweede zit te wachten, want er zijn altijd nog studenten die dan stoppen met studeren en hun kot (onder)verhuren.

2. Weet waar je moet zoeken

Gelukkig sta je er niet alleen voor, want er zijn verschillende organisaties die jou aan een kot kunnen helpen. Veel hogescholen en universiteiten hebben een eigen databank met een groot scala aan koten en studio’s.

Een andere manier om makkelijk je zoektocht te doen slagen is een bezoekje brengen aan websites als Kotweb, Ikot of Mykot. Hier vind je per stad een overzicht van alle beschikbare koten. Let op: sommige websites vragen je om eerst te betalen voordat je kan reageren op een zoekertje.

Lang leve sociale media! De échte pareltjes zijn daar te vinden. Vooral in Facebookgroepen worden vaak koten aangeboden door particulieren voordat ze op de databanken komen te staan. Denk aan groepen zoals ‘Kot in Antwerpen’, ‘Koten Leuven’, ‘Koten en appartementen in Gent’ of ‘Kot in Brussel’.

Als je de koten liever met eigen ogen bekijkt, is dit zeker ook mogelijk. Je kan altijd gewoon naar de stad gaan waar je gaat studeren en kijken of er bordjes met 'Te huur' hangen bij de koten. Vaak zetten particuliere verhuurders al vroeger bordjes buiten.

Voor de vlugge vogels: in sommige steden worden er ook speciale ‘kottours’ en ‘open kotdagen’ georganiseerd. Daar kan je meteen al je vragen stellen en soms zelfs al ineens je contract tekenen.

3. Ken je kot!

Koten heb je in allerlei vormen, maten, kleuren én prijzen. Bekijk zeker eerst alle opties voor je een beslissing maakt. Dit zijn de meest voorkomende opties:

Is gezelligheid jouw grootste prioriteit? In een studentenresidentie voel je je in ieder geval niet alleen.

Een plekje voor jezelf, maar toch vaak de mogelijkheid om samen te koken of het toilet te delen? Dan is een privé kot waarschijnlijk wat voor jou.

Gesteld op je privacy? In je eigen mini appartementje, een studio, laad je jezelf weer helemaal op voor een nieuwe dag in de schoolbanken.

Wil je graag op kot, maar ga je die familiale sfeer van thuis missen? Ga dan voor een kamer bij iemand thuis. Er zijn organisaties die je koppelen aan een gezin of een hulpbehoevende. Vaak krijg je korting op de huurprijs in ruil voor klusjes.

4. Zo kies je je kot

Hoe groter hoe beter?

Houd in je achterhoofd dat je veel tijd gaat spenderen in je kot en dat wat beweegruimte geen overbodige luxe is. Neem als maatstaf dat een aangenaam kot niet kleiner dan 12 vierkante meter groot is.

Een groot kot gevonden? Lucky you! Bedenk wel dat energiekosten in een grote ruimte hoog kunnen oplopen.

Wat is je budget?

Bepaal je budget en probeer er niet over te gaan. Vaak heb je namelijk te maken met (onvoorziene) extra kosten. Denk aan kosten voor het internet, de stijgende gasprijzen of misschien ben je van plan een schoonmaker in dienst te nemen.

Durf ook kritisch te zijn over de prijs. Er zijn koten waar je elke maand een vaste prijs betaalt en waar alle vaste kosten zoals elektriciteit en water inbegrepen zijn. Bij andere koten hangt dat af van hoeveel je per maand verbruikt.

Eerst zien, dan geloven

Denk je het perfecte kot te hebben gespot op het internet? Teken dan niet meteen je contract. Maak altijd eerst een afspraak voor een bezichtiging, want vaak lijken koten op foto mooier dan ze in het echt zijn. En nog een extra tip: laat niet enkel het oog kritisch zijn, maar ook je neus zijn werk doen. Is de keuken wel zo proper? Of woon je straks samen met twee kotgenoten en veertig muizen?

Je leesskills gebruiken

Lees het contract goed na. Ben je het eens met wat er in het contract staat? Kan je je kot onderverhuren? Hoe moet je je kot opzeggen? Bekijk ook zeker het huisreglement. Er zijn koten waar bijvoorbeeld een maximaal douchegebruik of een beperking op het bezoek geldt.

Brandgevaar

Brand. Je denkt er misschien liever niet aan, maar een kot moet ook brandveilig zijn. Er moet in elk kot en in de gemeenschappelijke ruimtes een rookmelder aanwezig zijn. Een brandtrap is overigens ook geen overbodige luxe.

Slaapwel?

Iets waar feestende studenten minder vaak aan denken is hun nachtrust. Maar kom je ooit tot rust als jouw slaapkamerraam zich aan de Gentse Overpoort of de Leuvense Oude Markt bevindt?

Is slaap toch wel jouw ding? Kies dan voor een kot dat rustiger gelegen is.