1. Kies wat jij wil
De meeste studenten volgen een richting die hen ligt, sommigen laten zich toch verleiden door aanbevelingen van anderen. Die kunnen zeker wijs en waardevol zijn, maar als ze je in een richting sturen die niets voor jou is, kunnen ze ook gevaarlijk uitdraaien. Of het nu gaat om je hoofdvak of om een keuzevak, het is absoluut noodzakelijk dat je voortgaat op je eigen goesting. Je zult automatisch veel meer gemotiveerd zijn.
2. Het zal je lukken
Sommigen onder ons beginnen hun studies met angst om het hart. Je hoeft echter geen schrik te hebben dat je niet zult slagen of dat het niveauverschil met het middelbaar te groot zal zijn. Wat er ook gebeurt, als je doet waar je zelf in gelooft, zal het je lukken. Op je eigen tempo.
3. Van richting veranderen is oké
Natuurlijk niet! Je zult je leven niet om zeep helpen door bij te sturen of het over een andere boeg te gooien. Soms is het zelfs nodig om een nieuwe richting te kiezen, met name als je voelt dat de cursussen je toch niet even veel motiveren als je had gedacht. Wat telt, is dat je iets doet waar je voldiening uithaalt. Later zal je er tenslotte veel mee moeten bezig zijn.
4. Een buis is op zich geen probleem
Om voort te borduren op de vorige wijsheden: buizen betekent niet het einde van je studiecarrière. Enorm veel studenten struikelen al eens onderweg. Tekorten kunnen je net helpen om meer inzicht te krijgen in bepaalde stukken leerstof die je misschien wat verwaarloosd hebt, of ze bieden je de kans om je werkmethode onder de loep te nemen en een aanpak te vinden die bij je past.
5. Verruim je horizon
Studeren is niet alleen maar naar de les gaan en blokken. Er zijn ook sportclubs, activiteiten op kot, studentenkringen, fuiven (als corona het leven niet verpest) en nog zoveel meer. Profiteer van je studies om je weg te vinden maar ook om te proeven van dingen die je niet meer zult kunnen doen als je eenmaal aan je professionele leven begint. Veel sport- en cultuurzalen en -organisaties bieden trouwens speciale abonnementen voor studenten aan. Redenen genoeg om uit je kot te komen dus.
6. Eet niet alleen maar fastfood
Ja, de studentensteden barsten van de fastfoodketens. En ja, daar mag je gerust je honger eens stillen. Maar zorg ervoor dat het geen dagelijkse gewoonte wordt. Naast die snelle happen vind je ook heel veel alternatieven waar je gezond (en lekker) kunt eten. Denk maar aan de universiteitsrestaurants.
7. Ontmoet geweldige mensen
Sommigen van ons zullen docenten leren kennen die hun enthousiasme kunnen overbrengen. Anderen zullen boezemvrienden voor het leven maken. Elke ontmoeting kan je leven veranderen en je iets nieuws bijbrengen.
8. Sta op je eigen benen
Als student ben je volwassen, en dus is het tijd om onafhankelijk te worden. Leren koken, je kot opruimen (als je voor het kotleven kiest), omgaan met mislukking en belangrijke levenskeuzes maken. Je studies zijn een uitgelezen kans om je eigen gang te gaan.
9. Studeren is jezelf leren kennen
Omdat je zoveel verschillende ervaringen meemaakt, zul je leren om jezelf te overtreffen, waar je grenzen liggen, wat je van het leven verwacht en wat je belangrijk vindt in je relaties met anderen. Als student zul je ontdekken wie je eigenlijk bent.
10. De mooiste jaren van je leven
Daar valt geen speld tussen te krijgen! Je kunt genieten zonder de verplichtingen van een professionele carrière. Als student moet je studeren, maar er is nog zoveel meer. Profiteer van je vrijheid zonder veel verantwoordelijkheden, en van het gezelschap van de nieuwe mensen die je ontmoet. Deze jaren zullen je voor altijd tekenen.
Wij hopen dat deze tien lijfzinnen je kunnen motiveren en geruststellen. Nu ben je klaar om de deur van je middelbare school toe te trekken en naar je studentenstad te trekken!