Wat is nu precies het verschil tussen die twee vormen van voortgezet onderwijs? Waarschijnlijk zul je om te beginnen online alle mogelijke informatie verzamelen en doorploegen. Dat hebben we allemaal gedaan, en het levert eigenlijk bitter weinig op. Het probleem is namelijk dat je op het internet alles en nog wat leest. En dan sta je nog geen stap verder.
Maar geen nood, wij kunnen de beslissing toch al een beetje lichter maken. Wat dacht je van een lijstje met de vijf belangrijkste verschillen tussen universiteiten en hogescholen? Daar gaan we...
1. Het lessenrooster
Geloof me vrij, je week zal er helemaal anders uitzien als je voor de universiteit kiest dan als je beslist om naar een hogeschool te gaan. Op de hogeschool is de kans groot dat je lange (héééél lange) dagen zult doorbrengen in de les, maar het betekent ook dat je min of meer gerust zult zijn wanneer je thuiskomt. Op de universiteit is het net andersom: je lesdagen zullen waarschijnlijk lichter zijn, maar bereid je voor op een massa werk ernaast. De keuze is dus aan jou: lange en goed omkaderde schooldagen, of minder uren les en meer werk dat je zelf moeten aanpakken.
2. De medestudenten
Laten we eerlijk zijn: een goede vriendengroep is essentieel om hogere studies te doorstaan. Maar hoe zal die groep eruitzien? Als je naar de hogeschool gaat, zal krijg je waarschijnlijk een bijzonder bonte bende zijn. Je zult mensen ontmoeten die in veel gevallen ouder zijn dan jij en een heel diverse achtergrond hebben (om de eenvoudige reden dat sommigen al andere studies achter de rug zullen hebben). Op de universiteit krijg je ongetwijfeld te maken met een meer homogene groep. Die studenten komen meestal net van het secundair en zijn dus ongeveer 18 jaar oud.
3. De leslokalen
Schrikken grote ruimte vol mensen je niet af? Geniet je ervan om tussen veel volk te zitten? Dan zijn de auditoria en aula’s van de universiteit helemaal je ding. Tussen de vele mensen met wie je het auditorium deelt, zullen er bovendien zeker zijn die jou liggen. Als je echter liever een kleinere klas met minder studenten hebt, dan kies je beter voor de hogeschool. Je zult je er veel meer op je gemak voelen, en je zult heel snel iedereen in je klas leren kennen.
4. De leerstof
Nog zo’n belangrijk punt dat echt de doorslag kan geven in je keuze. Op zich krijg je op de hogeschool min of meer evenveel leerstof te verwerken als op de universiteit. Het grote verschil is dat die hoeveelheid op de hogeschool gespreid wordt over een groot aantal cursussen (minstens een tiental). Omdat je zoveel verschillende vakken hebt, zal er ook minstens eentje zijn dat je met plezier bijwoont. Omgekeerd zul je ook niet te veel bladzijden moeten blokken van een vak dat je de keel uithangt. Op de universiteit liggen de kaarten helemaal anders. Daar wordt de leerstof net gebundeld in een beperkt aantal cursussen. Het voordeel van die aanpak is dat je je beter kunt concentreren op die paar vakken en dat je de leerstof dus ook veel dieper uitspit.
5. Het soort onderwijs
Dit is waarschijnlijk het meest cruciale verschil, want het hangt volledig af van jouw voorkeur. Zie je het idee om pure theorie te studeren als een boeiende uitdaging? Ben je bereid om minstens vier jaar van je leven te besteden aan je studies? Kies dan voor de universiteit: je zult je diploma behalen met ongelooflijk veel kennis in je rugzak. Als je liever een praktische opleiding volgt die je moet voorbereiden op je toekomstige job, dan is de hogeschool een veel betere optie.
Maar vergeet vooral niet: of je nu kiest voor de hogeschool of de universiteit, je zult hoe dan ook buitengewone vaardigheden aanleren. Beide soorten onderwijs vullen elkaar ook goed aan, want je hebt zowel de theoretische kennis van de universiteit als de praktische kennis van de hogeschool nodig. Luister dus naar je hart en je buikgevoel om je keuze te maken. En laat je vooral niet leiden door wat anderen zeggen.