Upcycling is hipper dan ooit. De trend houdt in dat je een oud voorwerp ophaalt en vervolgens aanpast om het een nieuwe bestemming te geven. De trend komt de laatste tijd steeds meer onder de aandacht, temeer omdat je zowat overal inspiratie kan vinden. Wat denk je bijvoorbeeld van het idee om de was van kerkkaarsen te verzamelen en die te verwerken in sierkaarsen? Dat is het concept van BOB, een project dat momenteel een participatieve financieringscampagne voert op Kiss Kiss Bank Bank.
Hun eigenaardige kaarsen zijn ontworpen om te stapelen via één enkele wiek, een beetje zoals een parelketting. De was van de kerkkaarsen wordt maandelijks opgehaald en ontdaan van zijn asresten. Eenmaal gesmolten wordt de was vermengd met kleurstof (paars, groen, rood, noem maar op) en in een siliconenvorm gegoten in de vorm van een donut. Vervolgens worden ze drie uur gedroogd en daarna uit de vorm gehaald.
Slow deco
De kaarsen van BOB komen uit de bol van ontwerpsters Clémence Paillieux en Clara Bellet, die op het idee kwamen tijdens de lockdown. «Sommige ondernemers willen komaf maken met fast fashion, wij willen hetzelfde doen met ‘fact deco’,» leggen ze uit. «Dus nemen we onze tijd om de kaarsen te produceren. Onze visie: koop minder, kies beter en hou langer.»
Al de materialen die ze voor hun kaarsen gebruiken, worden verzameld en verwerkt in Parijs. Consumenten die de ecologische voetafdruk van hun aankopen zoveel mogelijk willen verkleinen, kunnen ook kiezen voor een ‘handgeleverde’ optie.
BOB is trouwens niet het enige merk dat de ‘fast deco’ vaarwel zegt en vol voor ‘slow deco’ gaat. Het principe is eenvoudig: natuurlijke en duurzame materialen (terracotta, steen, hout) gebruiken en ‘levende’ dingen een vooraanstaande plaats geven in je interieur. Dat kun je bijvoorbeeld doen met plantaardige decoratie. En je kan je steentje natuurlijk ook bijdragen door creatief om te springen met oude voorwerpen die je in de kast hebt liggen en die je anders naar de vuilnisbak zou verwijzen.