Of je het nu lekker vindt of niet, iedereen heeft ooit al eens het gevoel gehad dat z’n mond in brand stond na het eten van een pittig gerechtje. Hoe komt het dat we even het gevoel hebben dat we nooit meer iets zullen proeven en waarom ervaart niet iedereen deze pijn hetzelfde? Enkele wetenschappers en voedselexperten lieten hun licht schijnen op deze vragen.
Geen echte pijn
Volgens Bill Philips, expert in pittig eten en professor bij het Culinary Institute of America, is de pijn die we ervaren na pikant voedsel te eten niet echt. De gekruide voeding beschadigt je smaakpapillen of spijsverteringsstelsel niet. Je krijgt een heet en pijnlijk gevoel in je mond, maar meer dan dat gebeurt er niet.
Het chemische stofje capsaïcine dat bijvoorbeeld in hete pepers zit, prikkelt de pijnreceptoren op je tong. Deze receptoren staan in verband met het temperatuurgevoel, daarom lijkt het alsof je tong in brand staat als deze geprikkeld worden. Ook bij een kauwgom kan je dit ervaren, munt zorgt namelijk voor een koud gevoel in je mond.
Train je tong
Volgens verschillende wetenschappers zijn de receptoren op je tong niet bij ieder van ons even sterk aanwezig. Dat zou ervoor zorgen dat niet iedereen hetzelfde gevoel ervaart als ze iets pittigs eten. Ook de sterkte van de pijnreceptoren is niet constant. Hoe meer pikante voeding je eet, hoe minder pijnprikkels er naar je hersenen worden gestuurd.
Wie dus graag wat beter tegen heet voedsel wil kunnen, moet doorzetten. Bestel voortaan bij je lievelingsrestaurant een gerecht met twee pepertjes op de menukaart in plaats van een. Na een tijdje zal je tong wennen aan het chemische stofje en zal jij dus zonder problemen van een hete maaltijd kunnen genieten. Smakelijk!