CHECK IN. Valentijn voor fijnproevers: trek naar het hart van de Waalse wijngaarden

CHECK IN. Valentijn voor fijnproevers: trek naar het hart van de Waalse wijngaarden
Belga / E. Lalmand

Vignoble des Agaises (30 hectare, Henegouwen)

Zoals geweten zijn het vooral de mousserende wijnen die bij ons in de smaak vallen. Het ligt dan ook voor de hand dat je bij de expert op dat vlak langsgaat. De Vignoble des Agaises, gelegen in Haulchin (niet ver van Bergen), heeft talrijke prijzen gewonnen met zijn intussen gerenommeerde Ruffus. De wijngaard bestaat sinds 2002 en ligt op een kalksteenrijke heuvel die pal op het zuiden is gericht. Je kunt het domein tijdens de week in de voormiddag bezoeken (met proeverij), met minstens 20 personen.

Domaine du Chant d’Eole (20 hectare, Henegouwen)

Het kleine broertje van de Vignoble des Agaises, een tiental kilometer verderop, is al even gereputeerd. De eigenaar begon er in 2010 aan, op een wel heel bijzondere locatie: midden in een windmolenpark. Ook deze wijngaard ligt op een heuvel die naar het zuiden gericht is en grotendeels uit kalksteen bestaat. De mousserende wijnen die er op traditionele wijze geproduceerd worden, behoren tot de beste van de wereld. Je kunt het hele jaar door op het Domaine du Chant d’Eole terecht voor een rondleiding van een uur met proeverij. Voor groepen vanaf tien personen.

www.chantdeole.be

Domaine de Mellemont (4 hectare, Waals-Brabant)

Domaine de Mellemont is een van de allereerste wijngaarden van Wallonië, opgericht in 1993. Hij bevindt zich in Perwez en was lang ook de grootste van de regio. Begin 2021 werd het beheer van het domein overgenomen door vier jonge wijnfanaten die de ambitie hebben om de oppervlakte van de wijngaard te verdubbelen. Het Domaine de Mollemont biedt een mooi assortiment van bubbels en witte wijnen aan. Voor een bezoekje, een proeverij of een introductie moet je contact opnemen met het domein.

www.domainedemellemont.be

Villers-la Vigne (20 are, Waals-Brabant)

Villers-la-Ville staat bekend om zijn cisterciënzer abdij, en het is in die ruïnes dat de broederschap besloot om in 1994 wijnstokken te planten. Het domein bestaat uit een vlakte en vier terrassen, en het produceert rode wijn (Régent), witte wijn (Phoenix), rosé en zelfs oranje wijn (witte maceratie). Een wijngaard in een betoverend kader, en je kan je bezoek (dat anderhalf tot twee uur duurt) koppelen aan een dwaaltocht door de ruïnes van de abdij.

www.villers-la-vigne.be

Domaine du Chapitre (10 hectare, Waals-Brabant)

In 2013 vatten de eigenaars van de boerderij Ferme du Chapitre het plan op om wijnranken aan te planten. In de loop der jaren hebben ze hun perceel stelselmatig uitgebreid. Vandaag produceren ze er een tiental wijnen (bubbels, wit, rosé, rood) en zelfs een bier op basis van druivensap. Sommige van die flessen werden vorig jaar bekroond op de Wedstrijd voor Beste Belgische Wijn in Brugge. Het domein organiseert op verzoek rondleidingen en inleidende cursussen.

www.chapitre.vin

Château de Bousval (8 hectare, Waals-Brabant)

Het kasteel van Bousval (bij Genappe) heeft ook een wijngaard, op een paar honderd meter van zijn grondgebied. De magnifieke kelder, ingewijd in 2019 (vijf jaar nadat de wijnstokken geplant werden), past perfect in het 16 hectare grote park en bos. Je kunt er verschillende witte wijnen (chardonnay en pinot gris) en een rode wijn (pinot noir) proeven. Groepen van tien personen of meer kunnen een afspraak maken voor een privébezoek van de wijngaard met proeverij.

www.chateaudebousval.be

Domaine du Ry d’Argent (13,5 hectare, Namen)

In Bovesse (Namen) vind je het Domaine du Ry d’Argent, opgericht in 2005. Toen plantte de familie vijf hectare wijnstokken aan om haar landbouwbedrijf te diversifiëren. Vandaag is het domein 13,5 hectare groot, verspreid over de gemeenten Bovesse, Orbais, Fallais en Ronchinne. De wijngaard produceert ‘moderne’ gepeperde en gekruide wijnen, naast lichtere en meer fruitige varianten. Je kunt het hele jaar door een afspraak boeken om wijn te kopen of te proeven, of om het domein te bezoeken.

www.domainedurydargent.com

Domaine du Chenoy (11 hectare, Namen)

Het Domaine du Chenoy is een van de belangrijkste van het land, met name wat de productie van rode wijn betreft, die bij ons moeilijker is. Het werd in 2013 opgericht door in Emines door Philippe Grafé, de grote pionier van de professionele wijnbouw in Wallonië. Domaine du Chenoy levert baanbrekend werk wat het gebruik van interspecifieke (meer resistente) druivensoorten betreft. In 2016 kreeg het domein een gecertificeerd bio-label. Je kunt er elke zaterdag van april tot oktober terecht voor een bezoek en proeverij. Tijdens de week zijn op afspraak ook privébezoeken mogelijk.

www.domaine-du-chenoy.com

Château Bon Baron (17 hectare, Namen)

Bon Baron, een wijngaard in de Maasvallei in Profondeville, verbouwt op zijn terrein van 17 hectare 14 druivensoorten voor de productie van 21 verschillende wijnen (wit, rood, mousserend). Château Bon Baron draagt de appellatie ‘AOC Côtes de Sambre et Meuse’ en heeft al talrijke nationale en internationale onderscheidingen in de wacht gesleept. Het domein organiseert proeverijen ter plaatse of bij je thuis.

www.chateaubonbaron.be

Vin de Liège (16,3 hectare, Luik)

De coöperatie Vin de Liège heeft een heel fraai assortiment wijnen in petto: zeven witte, twee rosés, vier rode en vier mousserende. Allemaal bio en vaak terug te vinden op de wijnkaart van de Belgische sterrenrestaurants. De wijngaarden zijn gelegen in het gebied tussen de benedenvalleien van de Geer en de Maas. De vinotheek is open op woensdag, vrijdag en zaterdagnamiddag. Tijdens die openingsuren kan je er terecht voor een proeverij. Een volledig bezoek (anderhalf uur) is ook mogelijk, op aanvraag.

www.vindeliege.be