Er waait een nieuwe wind door het datinglandschap: ‘cash-candid’ daten. Vrij vertaald is dat daten terwijl je heel open bent over je financiële situatie. Waar het vroeger nog een taboe was om op te biechten hoeveel je verdiende, of nog op je rekening hebt staan, verdwijnt die schroom zachtjesaan. Een grote verantwoordelijke is de grote inflatie, waardoor financiën voor veel singles een ‘hot topic’ zijn gaan worden.
Datingapp Bumble onderzocht het fenomeen, en kwam tot enkele verrassende inzichten. In Frankrijk vindt maar liefst 25 % van de 18 tot 35-jarigen het belangrijk om het over financiën te hebben tijdens een date, tegenover 14 % in de 35 plus-groep. Ook in Nederland laat de app dezelfde resultaten optekenen. En dat terwijl helemaal niet praten over je financieren steeds minder gebeurt (in minder dan 20 % van de gevallen).
Financiële afhankelijkheid
Singles peilen vaker naar de financiële situatie van de ander omdat ze op zoek zijn naar stabiliteit. Ze willen weten of hun eventuele partner hun levensstijl kan delen. 70 % van de ondervraagden wil zeker niet financieel afhankelijk zijn van hun partner.
Het grote gevolg hiervan is dat dure dates niet langer de norm hoeven te zijn voor veel singles. Om te besparen kiezen ze steeds vaker voor ‘low key’-afspraakjes, zoals een wandeling in het park, een dagje naar zee of zelf koken. Dates laten vallen omdat ze te duur zijn, is vooralsnog niet aan de orde voor singles, alleen mag het gerust een stukje goedkoper.