Met twee naalden en enkele bollen wol en je bent vertrokken voor uren breiplezier. Het was al een trend voor de coronacrisis, maar de pandemie heeft nog meer mensen naar de breiwinkel gelokt. Zaakvoerder van een Oost-Vlaamse wolwinkel, Veerle De Niel, schreef samen met auteur Griet Van Beveren het boek ‘De woldoeners’. Daarin praten ze over de positieve brei-effecten voor je lichaam. Ook laten ze experten zoals neuroloog en professor Steven Laureys (Universiteit Luik) en kinderpsychiater Dirk De Wachter aan het woord.
Kalmerend effect
«Het repetiteve tikken van de naald lijkt op een kalmerend mantra en zorgt ervoor dat we focussen op één ding», vertelt neuroloog Laureys aan De Morgen. Het breien leidt ertoe dat er een ontspanningsreactie ontstaat, de bloeddruk lager wordt en de hartslag minder snel gaat. Dat herhalende karakter van het breien heeft daarom een kalmerend effect op stress, slapeloosheid, verdriet of een tegenslag.
Ook kan deze handensport een goed hulpmiddel zijn om je beter te kunnen concentreren. «Het is niet voor niets dat de olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley aan het breien doet», aldus Laureys. De foto van de atleet die op de Olympische Spelen in Tokyo aan het breien was tussen twee wedstrijden door, ging de wereld rond.
Gelukshormonen
Tijdens het proces van breien boek je vooruitgang en dat geeft je een energieboost om verder te werken. Maar niet alleen het breien zelf is goed voor je mentale welzijn. Ook het afgewerkt product creëert een positief effect: verschillende gelukshormonen worden opgewekt zodra het breiwerk voltooid is.