Wijnbouwers zullen dit jaar ongeveer 260 miljoen hectoliter wijn produceren, schat de OIV op basis van informatie uit 29 landen die samen 91 procent van de wereldproductie vertegenwoordigen. Dat totale volume ligt iets lager dan 270 miljoen hectoliter, het gemiddelde van de laatste twintig jaar, en een procent lager ten opzichte van 2021 (262 miljoen hectoliter).
De organisatie stipt wel aan dat het uiteindelijke totaal voor 2022 kan verschillen van deze eerste raming, met name door het ontbreken van gegevens uit China - wat gebruikelijk is in deze tijd van het jaar - maar ook «bij uitzondering» uit Rusland.
Opeenvolgende hittegolven en droogtes vormden grote bedreigingen voor de Europese oogst. Uiteindelijk bleek die «beter dan verwacht» omdat de wijnstokken zo ook beschermd waren tegen ziekten zoals de schimmel meeldauw.
Griekenland heeft het zwaar
Italië en Frankrijk, respectievelijk de eerste en tweede grootste producenten ter wereld, zullen naar verwachting meer wijn verbouwen dan hun gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (2017-2021). Nummer drie Spanje, heeft voor diezelfde periode een productiedaling van 12 procent als gevolg van «droogte en beperkte toegang tot water in sommige regio’s». Het land dat het meest te lijden heeft onder de hitte is Griekenland, waar de productie met 29 procent is gekelderd.
Op de vierde plaats staan de Verenigde Staten, waar de wijnproductie in 2022 zes procent lager ligt ten opzichte van de voorbije jaren. De voornaamste redenen daarvoor zijn een vroege vorst, gevolgd door droogte.