Ben je geen held in de keuken en laat je budget het niet toe om elke dag op restaurant te gaan? In de tweede aflevering van onze podcast ‘Take a seat’ gaan we in gesprek met diëtiste en influencer Tine Van Herck (@opgroengeluk) en IKEA-expert Carolina over hoe je bespaart op je boodschappen, geen voedsel verspilt en lekker je buikje rond kan eten.
De verhoogde levenskost en de opwarming van de aarde roept bij ons allen de vraag op: hoe kunnen we zo goedkoop en duurzaam mogelijk koken, zonder elke dag droge pasta te moeten eten? De tweede aflevering van onze podcast gaat hier graag dieper op in. Influencer en diëtiste Tine Van Herck verklapt enkele groene lifehacks, en ook IKEA-expert Carolina deelt haar slimme tips & tricks.
Plantaardig eten: hell yes!
Wie een duurzame levensstijl hanteert, eet best niet elke dag vlees. Tine eet al jaren plantaardig. “Plantaardig eten is veel beter voor de planeet én is budgetvriendelijker dan vlees.”
Carolina is naar eigen zeggen een grote vleeseter, maar is wel te vinden voor plantaardige balletjes. “Koken met tofu vind ik moeilijk, maar gehaktballetjes kan ik gemakkelijk vervangen door de plantaardige variant. Die zijn minstens even lekker!”
Koken met restjes
Per jaar gooien we 345 kg eten per huishouden weg. Dat komt neer op 238 euro, ongeveer de prijs van een combiticket Rock Werchter.
Om voedselverspilling tegen te gaan, kookt Tine graag haar koelkast leeg. “Ik heb elke week een restjesdag. Wraps zijn bijvoorbeeld heel gemakkelijk te maken met verschillende groenten die je nog in je koelkast vindt.”
Carolina is dan weer fan van handige voorraadpotten om fruit en groeten te bewaren. “Zo drogen ze niet uit. Vergeet je potten ook niet te labelen om het overzicht te bewaren. Er bestaan zelfs herbruikbare etiketten die zich ook thuis voelen in de diepvriezer. En een echte lifesaver is een draaitafel in je koelkast, zodat je de restjes achteraan in je frigo niet vergeet.”
Tine springt haar bij: “Een slimme koelkastindeling is cruciaal om eten langer te bewaren. In de deur is het het koudst, daar bewaar je dus geopende sauzen. Vlees, vis en groenten, die ook temperatuurgevoelig zijn, geef je een plekje onderaan in je frigo. Paprika en tomaten bewaar je best niet in de koelkast, en aardappelen mag je bijvoorbeeld niet naast ajuinen leggen, dan worden ze sneller slecht.”
Groene boodschappen
Een duurzame en betaalbare levensstijl begint natuurlijk in de supermarkt. Tine gebruikt steevast een boodschappenlijstje, zodat ze niet te veel koopt. “Ik ga ook op zoek naar kneusjes, groenten of fruit die een grillige vorm hebben en daarom vaker blijven liggen. Maar met hun smaak is helemaal niks mis!”
Op zoek naar meer tips? In de Metro-podcast ‘Take a seat’, in samenwerking met IKEA, kom je dankzij onze experts nog veel meer te weten over hoe je lekker, betaalbaar en plantaardig eet.