Het is officieel: juli 2023 was warmste maand ooit gemeten

Het is officieel: juli 2023 was warmste maand ooit gemeten
AFP / T. Bolari

Afgelopen maand werd gekenmerkt door tal van hittegolven en bosbranden en was volgens Copernicus 0,33 graden warmer dan de tot dan toe warmste maand ooit, zijnde juli 2019, met een gemiddelde temperatuur van 16,63 graden.

Nieuwe records

Ook was de luchttemperatuur vorige maand 0,72 graden warmer dan het gemiddelde (1991-2020) voor een julimaand. En de oceanen volgden dezelfde zorgwekkende trend, met sinds april abnormaal hoge oppervlaktetemperaturen en sinds juli ongekende records. Op 30 juli werd met 20,96 graden een absoluut record gevestigd en voor de hele maand lag de oppervlaktetemperatuur 0,51 graden boven het gemiddelde (1991-2020).

«We zijn getuige geweest van nieuwe records, zowel wat betreft de mondiale lucht- als oceaanoppervlaktetemperatuur. Deze records hebben rampzalige gevolgen voor de mensheid en voor de planeet», benadrukte Copernicustopvrouw Samantha Burgess.

Bosbranden en overstromingen

De gevolgen van de opwarming van de aarde door de mens zijn intussen zo goed als overal zichtbaar. Zo werden Griekenland en Canada deze zomer geteisterd door hevige bosbranden, terwijl elders zware overstromingen een hoge tol eisten. Zuid-Europa kreunde net als Noord-Afrika en het zuiden van de Verenigde Staten onder een overweldigende hitte, andere landen zagen zich dan weer geconfronteerd met extreem storm- en regenweer.

Eerder concludeerde de World Weather Attribution (WWA), een groep van wetenschappers die in kaart brengt hoe de klimaatverandering de intensiteit en waarschijnlijkheid van extreem weer beïnvloedt, al dat de recente hittegolven in Europa en de VS «vrijwel onmogelijk» zouden zijn geweest zonder de invloed van de menselijke activiteit.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be