Unesco wil het grootste koraalrif ter wereld al sinds 2021 toevoegen aan de lijst van erfgoed ‘in gevaar’. Australië werkt dat tegen, aangezien het om een enorm winstgevende toeristische attractie gaat.
Bij de bijeenkomst van het comité in Parijs op maandag werd beslist om de toevoeging voorlopig uit te stellen aangezien de regering inspanningen levert. Unesco bedankt Australië voor de recente initiatieven, maar verduidelijkt dat er nog meer nodig zullen zijn. «Niemand hoeft Australië te vertellen dat het vandaag voor het rif moet zorgen. Niemand neemt de bescherming van het rif serieuzer. Ik ben blij dat dit door de internationale gemeenschap wordt erkend», zegt Australisch minister voor Omgeving Tanya Plibersek.
Massaverbleking, maar ook herstel
Het Great Barrier Reef beslaat 345.000 vierkante kilometer. Er leven ruim 1.500 vissoorten en 411 types van harde koralen. Onder de vorige Australische regering bleekte het rif massaal af vanwege de steeds hetere oceanen. Zelfs in 2022, toen het water koeler was, zagen wetenschappers massaverbleking.
Sindsdien is er sprake van een beetje herstel. Maar de komende maanden zal het water opnieuw opwarmen vanwege het klimaatverschijnsel El Ninõ. Wetenschappers verwachten dat het rif daardoor tegen het volgende controlemoment in februari enorm beschadigd zal zijn.
Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be