«De klimaatinstorting is begonnen», zo reageerde het hoofd van de Verenigde Naties, António Guterres, in een mededeling. «De wetenschappers waarschuwen sinds lang voor de gevolgen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen», aldus de VN-topman. «Ons klimaat implodeert sneller dan we aankunnen, met extreme weerverschijnselen die overal op de planeet toeslaan.»
Hittegolven, droogtes, overstromingen, branden troffen Azië, Europa en Noord-Amerika in dramatische en vaak ongeziene proporties, met een tol aan mensenlevens en schade aan de economie en het milieu. Het zuidelijke halfrond, waar midden in de winter heel wat warmterecords werden gebroken, bleef niet gespaard.
«De periode juni-juli-augustus 2023», de zomer op het noordelijke halfrond, waar de grote meerderheid van wereldbevolking leeft, «was veruit de warmste die ooit in de wereld werd opgetekend, met een gemiddelde wereldtemperatuur van 16,77°C», aldus Copernicus.
Dat is 0,66°C boven het gemiddelde van de periode 1991-2020, die al hogere temperaturen kende door de opwarming van het klimaat als gevolg van menselijke activiteit. En het is hoger dan het vorige record van 2019.
Begin van de mensheid
«Rekening houdend met de overmatige warmte aan het wateroppervlak van de oceanen, zal 2023 waarschijnlijk het warmste jaar zijn (...) dat de mensheid heeft gekend», zei Samantha Burgess, adjunct-chef van klimaatveranderingsdienst van Copernicus.
De databank van Copernicus gaat tot 1940 terug, maar kan met het klimaat van voorbije millennia vergeleken worden, onder meer dankzij de jaarringen van bomen. Op basis daarvan «zijn de drie voorbije maanden de warmste sinds ongeveer 120.000 jaar, anders gezegd sinds het begin van de geschiedenis van de mensheid», zei Burgess.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be