1. Chocolade was vroeger niet zoet
Chocolade was oorspronkelijk heel anders dan de zoete verwennerij die we vandaag kennen. Sterker zelfs: tot 1847 was het een bitter en kruidig drankje met de naam ‘xocolatl’. De Maya's en Azteken dronken deze drank op bruiloften en religieuze ceremonies. Ja hoor, echte party animals. Wie heeft bier nodig als er ook bittere chocoladedrank wordt geschonken? Uiteindelijk kwam het Britse chocoladebedrijf ‘Fry and Sons’ met het concept ‘eetchocolade’. Ook lekker, natuurlijk.
2. Witte ‘chocolade’ bestaat niet
Hou je vooral van witte chocolade? Ai, dan ben je eigenlijk een nep chocoladeliefhebber. Het is namelijk geen echte chocolade. Tegenover zijn tegenhangers wordt deze lekkernij niét gemaakt van cacaopoeder. En laat dat poedertje nu juist het kleur- en smaakprofiel van chocolade bepalen. Het witte smulsel voldoet daarom meestal niet aan de EU-criteria om als ‘chocolade’ te worden aangeduid. Het is dus eigenlijk een vreemde eend in de bijt.
3. Het duurde acht jaar om chocolademelk te maken
Ja, dat lees je goed. Het duurde echt acht jaar om chocolademelk te maken! Dat heeft meer tijd gekost dan nodig is om een universitair diploma te halen. De Zwitserse chocolatier Daniel Peter ontdekte plots dat melk het antwoord was op al zijn problemen. De aanhouder wint, zeggen ze dan. En daar zijn we dankbaar voor: merci, Daniel!
4. Elk jaar wordt chocolade meermaals gevierd
Vanaf nu heb je een nieuwe reden om feest te vieren: chocolade! Het heeft dan ook meer dan één feestdag. 7 juli is de officiële Wereldchocoladedag, een knipoogje naar de dag waarop chocolade voor het eerst naar Europa zou zijn gebracht. Maar ook op de Nationale Melkchocoladedag op 28 juli mag je een feestje bouwen. En niet te vergeten: de Internationale Chocoladedag op 13 september en Nationale Dag van de Bitterzoete Chocolade met Amandelen op 7 november. Maak dat het in je agenda staat, chocolate lovers.
5. Chocolade maakt je gelukkig
Chocolade is een stukje geluk – letterlijk. Op een slechte dag kan het de superheld zijn die je komt redden wanneer je het nodig hebt. Dat is ook wetenschappelijk bewezen: chocolade maakt endorfines vrij in je hersenen. Hierdoor tovert de instant-oppepper telkens weer een lach op je gezicht. Het is dus een hapje vreugde in een zoete verpakking, win-win!