Energiezuinige gebouwen, een wapen in de strijd tegen de klimaatverandering

Energiezuinige gebouwen, een wapen in de strijd tegen de klimaatverandering
Foto’s R.V.

De kraan dichtdraaien terwijl je je tanden poetst, je afval sorteren: de laatste jaren ligt de nadruk vaak op wat we zelf dagelijks kunnen doen voor een beter milieu. Deze inspanningen zijn zeker nuttig, maar helaas onvoldoende om de klimaatverandering te bestrijden. Gebouwen energiezuinig renoveren, daarentegen, is van primair belang.

Waarom kan de renovatie van gebouwen het verschil maken?

Zowel openbare als privégebouwen zijn vaak oud en slecht geïsoleerd. Daardoor verslinden ze energie. Wist je bijvoorbeeld dat in Brussel 60% van de totale CO2-uitstoot toe te schrijven is aan gebouwen? De oplossing ligt dan ook voor de hand: maak gebouwen energiezuiniger. Daarmee vangen we meerdere vliegen in één klap: door CO2-arme energiebronnen te gebruiken, gaan we de klimaatverandering tegen, beschermen we het milieu, dalen de energiekosten én verbetert het comfort. De renovatie van de Beurs van Brussel illustreert dit alles mooi.

Afvalwater om de Beurs van Brussel te verwarmen

Naast de Grote Markt en het Atomium verdient ook de Beurs haar titel als symbool van de hoofdstad van België en bij uitbreiding van Europa. Dit statige, beschermde gebouw van 12.000 m² wordt al enkele jaren gerenoveerd om er een nieuw economisch, toeristisch en sociaal-cultureel centrum van te maken. Wie de renovatie op de voet volgt, weet dat het Beursgebouw onderdak zal bieden aan een biermuseum, de Belgian Beer World. Maar wist je ook dat er dankzij de energiezuinige renovatie van het gebouw wordt overgeschakeld op riothermie? Met deze techniek wordt warmte uit afvalwater gehaald om in de winter gebouwen te verwarmen en in de zomer te koelen! Deze innovatieve energierenovatie verlaagt zowel de CO2-uitstoot als de energiefactuur, én vergroot het comfort van bezoekers en personeel van het toekomstige museum! Geweldig, toch?

Hoe de Europese Unie de energierenovatie van gebouwen in België ondersteunt

de Europese Commissie

Lire la suite

Hoe de Europese Unie de energierenovatie van gebouwen in België ondersteunt

De energierenovatie van de Beurs van Brussel en veel andere gebouwen in België maakt deel uit van de «Renovation Wave». De Europese Commissie lanceerde in 2020 een reeks initiatieven om de renovatie van miljoenen gebouwen te versnellen. Ze krijgen extra steun van «NextGenerationEU», het Europese plan om de economie nieuw leven in te blazen en te hervormen. België ontvangt op die manier ruim een miljard euro om openbare en particuliere gebouwen te renoveren. Een deel van dat geld gaat naar de Beurs, andere fondsen dienen bijvoorbeeld voor klimaatinvesteringen in scholen van de Franse Gemeenschap. Zo’n 320.700 m² aan schoolgebouwen zal niet alleen energie-efficiënter worden, maar ook toegankelijker om de inclusie van alle kinderen te bevorderen.

182478 renovation1renovation2