Helena Bonham Carter heeft zich voor het eerst uitgesproken over ‘Harry Potter’-auteur J.K. Rowling en collega-acteur Johnny Depp. Met J.K. Rowling werkte Carter nauw samen toen ze de rol van Bellatrix van Detta opnam in de ‘Harry Potter’-franchise. Helena Bonham Carter speelde eveneens geregeld naast Johnny Depp, in films zoals ‘Sweeney Todd’, ‘Alice in Wonderland’ en ‘Corpse Bride’. Depp is eveneens de peter van de twee kinderen van Carter, die ze samen heeft met haar ex-man en regisseur Tim Burton.
Johnny Depp
Allereerst werd haar gevraagd of de #MeToo-slinger weer teruggedraaid was nu zijn ex-vrouw Amber Heard 15 miljoen euro moet betalen aan Johnny Depp. Heard werd schuldig bevonden aan smaad, nadat ze in een opiniestuk geschreven had dat ze slachtoffer was geweest van huiselijk geweld. «Ik vind dat Heard op die slinger gekropen was», zei Carter in het interview. «Dat is het probleem met die dingen – mensen springen mee op de kar omdat het trendy is en zodat ze de poster girl voor die beweging kunnen zijn». Carter vindt dat Depp na het proces «volledig in het gelijk gesteld is.» Volgens haar is hij nu weer «helemaal oké.»
In 2020 kreeg Depp evenwel nog ongelijk nadat de Britse tabloid ‘the Sun’ de acteur beschreven had als een «wife beater». De beschuldigingen werden toen als «grotendeels waar» beoordeeld.
Carter stelt verder dat je allicht «miljoenen mensen zou moeten diskwalificeren» als je «dicht genoeg in hun privéleven kijkt»: «Ik haat cancel culture. Het is hystierisch geworden. Het is een soort heksenjacht geworden en er is een compleet gebrek aan begrip.»
J.K. Rowling «wordt gepest»
Als het dan weer over J.K. Rowling gaat, die beschuldigd wordt van transfobie, schiet Carter ook in de verdediging. «Het is verschrikkelijk, een hoop onzin. Ik vind dat ze weggepest wordt», zei Carter. «De oordelen van mensen zijn echt tot in het extreme gegaan. Ze heeft het recht om een mening te hebben zeker als ze zelf het slachtoffer van misbruik is geweest. Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis met trauma en vormt hun meningen op basis van dat trauma en je moet hun pijn respecteren en waar mensen vandaan komen», ging Carter verder. «Je moet het niet met alles eens zijn – dat zou gestoord en saai zijn. Ze bedoelt het niet agressief, ze spreekt gewoon uit eigen ervaring.»