Het is de eerste keer dat Schumer openlijk praat over haar ervaring met trichotillomanie. Wie last heeft van de aandoening trekt dagelijks of meermaals per dag hun eigen haren uit. Dat kan hoofdhaar zijn, maar ook wenkbrauwen, wimpers, baard- of snorhaar of haar rondom de genitale zones. De meeste mensen trekken wel maar op één plek hun haar uit, waardoor er net daar kale plekken ontstaan. Mensen met trichotillomanie merken het vaak zelf niet op dat ze hun haar aan het uittrekken zijn.
Schaamte
Ook bij Schumer is dat het geval. Zij heeft een kale plek bovenaan haar hoofd, «een keppeltje zou het kunnen bedekken», zegt ze. Vaak schaamt ze zich voor de aandoening. De kale plekken vraten aan haar zelfvertrouwen: «Ik stel me erg kwetsbaar op nu mensen weten dat ik mijn haar uittrek. Dit delen, voelt heel rauw aan. Die kale plekken, weet je, het zijn zo’n plekken die monsters en trollen ook hebben.»
Oorzaak
Het is nog steeds onduidelijk wat de aandoening veroorzaakt. Vermoedelijk zou het compulsieve gedrag een gevolg zijn van een chemisch onevenwicht in de hersenen, vergelijkbaar met obsessieve-compulsieve stoornis. Mogelijk hebben ook hormonale schommelingen tijdens de puberteit iets met de aandoening te maken: de meeste mensen beginnen dan ook rond hun 10 à 13 jaar met het uittrekken van hun haren. Tot slot zou de handeling ook een manier kunnen zijn om met angst- of stressgevoelens om te gaan. Trichotillomanie komt bij ongeveer 3% van de bevolking voor, vooral bij vrouwen.