De investering zal niet alleen gebruikt worden om het rif te herstellen, het moet ook de waterkwaliteit verbeteren en koraal meer weerbaar maken tegen negatieve invloeden zoals zeewater met een te hoge temperatuur.
Werelderfgoed
Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en staat al sinds 1981 geregistreerd als Unesco Werelderfgoed. Ondanks deze titel is de archipel er de laatste jaren enorm op achteruitgegaan. De te hoge zeetemperaturen zorgen ervoor dat algen afsterven en geen kleur en voedingstoffen meer geven aan koraal. Tropische zeestormen en koraaletende zeesterren richten nog meer schade aan.
Innovatieve oplossingen
Niet alleen een som geld moet de Australische parel redden van de ondergang, ook innovatieve oplossingen kunnen het tij keren voor het definitief te laat is. Zo zijn Nederlandse onderzoekers erin geslaagd om koraal te restaureren. Beschadigde stukjes koraal werden in een lab geplaatst en ontwikkeld tot larven.
Wanneer de koraal terug gezond was, werd het opnieuw in zee gezet. Na een jaar was er een verdubbeling van de materie. Hoewel het experiment voorlopig nog heel traag gaat, is het al een hele vooruitgang. Zonder nieuwe technieken voorspellen wetenschappers dat het Great Barrier reef in 2050 helemaal is afgestorven door de opwarming van de aarde en overbevissing.