«Je handicap stopt niet aan de landsgrens»

«Je handicap stopt niet aan de landsgrens»

«Een parkeerkaart voor personen met een handicap is enorm nuttig voor mij. Een vervoerskaart trouwens ook, want ik kan niet rijden», zegt Louise (30 jaar), een slechtziende lerares. «Als ik samen met een begeleider, mijn partner of vrienden met de auto onderweg ben, geven die voorbehouden parkeerplaatsen op vaste plekken mij houvast. Als ik uitstap in een bepaalde wijk weet ik meteen waar ik ben en welke kant ik op moet.»

Een onmisbare kaart voor onderweg

Een parkeerkaart is handig en zelfs noodzakelijk als je pendelt, gaat winkelen of op reis gaat. «In een stad geraak ik makkelijker dichter bij het centrum. Ik heb toegang tot beter bereikbare en grotere parkeerplaatsen en de rand van het voetpad ligt lager», zegt Louise. Voor valide mensen lijken dit misschien banale voordelen, voor personen met een handicap zijn ze enorm belangrijk.

In andere Europese landen is de parkeerkaart echter niet altijd geldig. En zelfs op plaatsen waar de kaart in Europa wel geldig is, is het altijd een goed idee om op voorhand inlichtingen in te winnen want de kaart is niet overal inzetbaar op dezelfde manier. Sommige steden en gemeenten reserveren bijvoorbeeld alleen parkeerplaatsen voor hun eigen inwoners. «Jammer genoeg verdwijnt je handicap niet als je de grens oversteekt», zegt Louise. «Daarom begrijp ik niet waarom zo’n kaart alleen geldig zou zijn in het land waar je woont. Of je handicap zichtbaar is of niet, je bent er geen minuut van verlost.»

De ‘European Disability Card’ laat mensen met een handicap makkelijker reizen in de hele EU

Europese Commisie

Lire la suite

In het kader van haar strategie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030 heeft de Europese Commissie voorgesteld om de bestaande Europese parkeerkaart voor personen met een handicap overal in Europa op dezelfde manier te laten erkennen.

Daarnaast heeft de Commissie een belangrijke extra stap gezet: ze stelde voor om in heel Europa ook een ‘European Disability Card’ in te voeren. Deze nieuwe kaart is het resultaat van een proefproject dat van 2016 tot 2018 in acht landen liep, waaronder België!

De ‘European Disability Card’ ondersteunt de erkenning van een handicap, ook als die niet zichtbaar is. De gratis kaart garandeert bovendien gelijkwaardige toegang tot voordelen en voorkeurtarieven op verschillende domeinen: vervoer, culturele evenementen, musea, sport- en vrijetijdscentra, enz. Louise is alvast blij met het initiatief: «Ik vind het een schitterend idee, want ik zal veel sneller geneigd zijn om allerlei activiteiten te ondernemen. Voor veel mensen gaat er een heel interessant venster op de wereld open. De kaart zal tegelijk het isolement van sommige personen met een handicap doorbreken.»

België biedt nog een extraatje: vanaf 1 januari 2024 wordt de ‘European Disability Card’ automatisch bezorgd aan personen met een attest dat hun handicap erkent. Dit is te danken aan een beslissing op federaal en gewestniveau.

185218