MOVIES. ‘Prey’: de predator tussen de indianen

MOVIES. ‘Prey’: de predator tussen de indianen
Foto RV

AFP / A.E. Rodriguez

Dan Trachtenberg: «De Comanche zijn in films al te vaak afgeschilderd als monsters. Het beste voorbeeld is ‘The Searchers’, de western van John Ford. Op zich een meesterwerk, maar ook een walgelijk karikaturale weergave van het Comanche-volk. Daar wilde ik komaf mee maken. ‘Prey’ schetst een authentiek portret. De Comanche waren de meest verbeten krijgers van allemaal, heel vernieuwend in hun manier van jagen en vechten. De ideale tegenstanders voor de Predator dus.»

‘Prey’ speelt zich 300 jaar geleden af. Is de Predator zelf dan ook anders?

«Absoluut. Het bood ons de kans om hem een heel nieuwe look te geven. Deze Predator komt bovendien van een andere streek van hun thuisplaneet, wat betekent dat hij er niet hetzelfde uitziet. De eerste ‘Predator’ was zo sterk omdat hij je constant verraste en nieuwe aspecten van dat wezen toonde. Dat proberen we ook te doen. De bedoeling was om hem woester en angstaanjagender te maken.»

De Predator is zogezegd een nobele jager die geen weerloze tegenstanders aanvalt. Maar is het toch niet oneerlijk dat hij gebruikmaakt van een superieur arsenaal om te jagen?

«Zo zit de voedselketen nu eenmaal in elkaar. Elk dier maakt gebruikt van alles waar het een voordeel uit haalt. Een wolf gebruikt zijn tanden om een konijn te verscheuren. Een konijn heeft die tanden niet. Maar ik geef toe dat het niet helemaal correct is van de Predator dat hij zichzelf onzichtbaar maakt en gesofisticeerde wapens hanteert om voor de sport te jagen. Al durft hij daardoor tegenstanders net ook te onderschatten.»

Review

***

Een historisch verhaal. Dat hadden we nog niet gezien in de franchise rond de Predator, de vermaarde buitenaardse jager met de onzichtbaarheidsmantel, de openplooiende mond en de dreadlocks. In ‘Prey’ landt hij begin 18de eeuw in Comanche-gebied, waar hij op zoek gaat naar de meest geduchte tegenstander. Net op dat moment wil de jonge Naru zich bewijzen als krijger, maar omdat ze een meisje is, wordt ze niet bepaald ernstig genomen. ‘Prey’ doet hard zijn best om het inheemse leven authentiek weer te geven. Zo kun je de film volledig in Comanche-taal bekijken als je daar zin in hebt. Alleen liggen de nobele intenties en boodschappen er soms zo vingerdik op dat ze de film voor de voeten lopen. Al goed dat het praten je vergaat wanneer je tegenover een wezen komt te staan dat zo ontzagwekkend is als de Predator.

‘Prey’ is beschikbaar op Disney+.