In ‘Brooklyn 2002’ kraak jij stap voor stap een moordzaak die niemand anders kon oplossen. Het antwoord ligt recht voor je neus, maar toch ontglipt het je totdat het laatste puzzelstukje op zijn plaats valt.
Breng de waarheid aan het licht
Zoals het een goede detective betaamt, moet je eerst een bezoekje brengen aan de plaats delict. Dat doe je aan de hand van een beschrijving en een foto met een genummerd raster waarmee de crime scene wordt ingedeeld.
Een onderzoek staat of valt natuurlijk met bewijsmateriaal, en daarvoor dienen de bewijskaarten. Elke keer als je een bewijskaart toevoegt aan jouw bewijsbord, wordt er een puzzel onthuld. Dan begint het echte speurwerk: als er bijvoorbeeld in de puzzel onderlijnde woorden staan, wil dat zeggen dat je op de foto op zoek moet gaan naar die voorwerpen en je de bijhorende bewijskaarten moet toevoegen aan het dossier. Bij de puzzels hoort altijd een dossierkaart met vier mogelijke oplossingen. Het eerste cijfer van elk mogelijk antwoord is de oplossing voor het raadsel en de drie volgende cijfers vormen de alinea, de regel en het woord van het verhaal dat je bij de start van het spel doorgelezen hebt. Met dit nieuw gevonden woord zou je voldoende informatie moeten hebben om weer verder te puzzelen.
Soms komt een onderzoek muurvast te zitten, maar gelukkig zitten er in dit spel ook hintkaarten als het je in eerste instantie niet lukt om een puzzel op te lossen. Maar als je zo’n hintkaart gebruikt is dit wel een blamage op jouw reputatie als detective en riskeer je een reputiekaart te moeten inleveren... En die zijn belangrijk, want hoe meer reputatiekaarten je op het einde van het spel overhoudt, hoe eenvoudiger het is om de zaak finaal op te lossen. Als je te veel hints gebruikt, glipt de moordenaar dus misschien door je vingers, want wanneer je alle aanwijzingen verzameld hebt, is het tijd om de resterende reputatiekaarten om te draaien en op volgorde te leggen. Deze kaarten geven je een belangrijke laatste hint om de zaak op te lossen. Als je het moordonderzoek tot een goed einde wil brengen, zal je net als een echte detective oog moeten hebben voor het kleinste detail.
Ons verdict
Hoewel ‘Brooklyn 2002’ zeker niet de eerste murder mystery game is waarbij de uitkomst van een moordzaak volledig op de schouders van de speler rust, is dit wel eentje waarbij de stoom soms uit je oren zal komen. Je moet in dit spel echt een tandje bijsteken om sommige puzzels op te lossen en je beschikt best over een uit de kluiten gewassen wiskundeknobbel. De prijswinnende misdaadauteur Arttu Tuominen heeft ervoor gezorgd dat het verhaal tot in de kleinste details klopt zodat je in een volwaardig duistere wereld vol moord en misdaad terechtkomt.
‘Brooklyn 2002’ zit uitstekend in elkaar en de spelregels vormen een welgekomen afwisseling van andere games binnen het genre, maar helaas kan je het spel maar één keer spelen. Zodra je alle puzzels opgelost hebt, is de pret eraf. Maar daarmee is het wel een ideaal doorgeefspel waarmee je vrienden en familie kan uitdagen: wie onder jullie is de betere detective?
Als je de smaak te pakken hebt, kan je ook de andere Crime Scene Games verkennen: ieder spel neemt je mee naar een andere plaats delict in het verleden of de toekomst.
Brooklyn 2002 is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt. Win een exemplaar van Brooklyn 2002 via de wedstrijd op instagram.com/boardgamepirate