Voor de Boekenbon Literatuurprijs - eerder ook bekend als de AKO Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs - komt zowel fictie als non-fictie in aanmerking.
Een zevenkoppige jury van Vlaamse en Nederlandse beroepslezers - recensenten, boekverkopers en docenten - selecteerde uit de 565 ingestuurde titels eerst 15 boeken waaruit vervolgens een shortlist met 5 titels werd gepuurd. «Alle vijf vertellen ze overtuigende verhalen, maar ze doen meer: elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot», zei juryvoorzitter Guy Verhofstadt bij de aankondiging van de shortlist.
Donderdag 10 november maakt de jury dan de winnaar bekend. De bekroonde auteur wint een bedrag van 50.000 euro, dat hem of haar in staat moet stellen ongestoord aan een volgend boek te werken. In 2021 nam Wessel te Gussinklo (’Op weg naar De Hartz’) de hoofdprijs mee naar huis, in 2020 won Oek de Jong (’Zwarte Schuur’) de Boekenbon Literatuurprijs.
’De Mitsukoshi Troostbaby Company’ van Auke Hulst
‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’ is een autobiografische sciencefictionroman over verlies.De ’Mitsukoshi Troostbaby Company’ uit de titel is een technologiebedrijf in de Japanse hoofdstad Tokio dat androïden produceert voor mensen die een kind verloren hebben. Het hoofdpersonage, sciencefictionschrijver Auke van der Hulst - niet te verwarren met de auteur, Auke Hulst - koopt er Scottie, een zevenjarige robotdochter die het gat in het hart van de schrijver moet dichten. Zijn ex-vriendin Mila liet immers «wat nooit een kind heeft mogen worden» weghalen tijdens de zwangerschap.
’Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ van Donald Niedekker
In ’Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ laat Niedekker een bemanningslid aan het woord van de expeditie onder leiding van Willem Barentz die eind 16de eeuw op zoek ging naar een noordoostelijke passage naar China om zo de Kaap de Goede Hoop te vermijden. Een expeditie die uitmondde in een vergissing «met epische allure», meer bepaald de beroemde overwintering op Nova Zembla.
‘Vaders die Rouwen’ van Carmien Michels
In de verhalenbundel graaft dichteres Carmien Michels in de psyche van zes vaders die te kampen hebben met verlies en verdriet. De personages in ’Vaders die rouwen’ worstelen met hun tekortkomingen en krijgen te maken met ziekte, stalking, foltering en verdriet. Sommige verhalen worden verteld door de vader zelf, andere door iemand die de vader observeert.
’Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje
De roman is een fascinerend epos waarin het verhaal van een mysterieuze schrijfster verteld wordt via elf levensverhalen van anderen. Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van ’Het lied van ooievaar en dromedaris’, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. In elf hoofdstukken leert de lezer Eliza kennen, de schrijfster van een uitzonderlijke roman waarover amper iets geweten is.
‘Zelf doen’ van Niña Weijers
‘Zelf doen’ is een bundeling van columns of korte essays waarin Weijers zichzelf, haar omgeving en de tijd waarin ze leeft ontleedt. Sommige columnisten concentreren zich op één centraal idee en proberen dan dat allesbewegende thema in elk van hun columns binnen te smokkelen. Ze slaan dan vanuit telkens verschillende hoeken op dezelfde spijker. Zo niet bij Weijers. Zij gaat lustig op zoek naar steeds nieuwe spijkers om op te kloppen, of het nu gaat over de positie van de vrouw, religie, identiteit, het klimaat of zelfhulp.