Roald Dahl, een vaste waarde in de bibliotheekkast van veel kinderen over de hele wereld, stierf in 1990 op 74-jarige leeftijd. Hij is de auteur van onder andere ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’, ‘Matilda’ en ‘De Reuzenperzik’. Verschillende van zijn werken zijn met zeer veel succes verfilmd.
Maar de auteur is ook gekend omdat hij regelmatig antisemitische uitspraken deed, onder meer in een interview in 1983 waarin hij antisemitisme geen probleem vond en Hitler leek goed te praten. In december 2020 had de familie zich hiervoor geëxcuseerd.
Training
In de persmededeling heeft het museum nu op zijn beurt excuses uitgesproken. «Het racisme van Roald Dahl valt niet te ontkennen en is onuitwisbaar, maar wat we hopen dat zal blijven bestaan, is het potentieel voor Dahls creatieve nalatenschap om goed te doen», schrijft het museum. De mededeling wordt ook aan de ingang van het museum, in Great Missenden in Buckinghamshire, geafficheerd.
«Sinds 2021 hebben we contact opgenomen met verschillende Joodse gemeenschapsorganisaties. (...) Dit proces omvat training voor ons team en beheerders, verzorgd door de Antisemitism Policy Trust om middelen voor scholen te ontwikkelen», schrijft het museum. «We willen blijven luisteren en discussiëren om te onderzoeken hoe onze organisatie verder kan bijdragen aan de strijd tegen haat en vooroordelen, door het werk te ondersteunen van experts die al op dit gebied werkzaam zijn, ook die in de Joodse gemeenschap.»
In februari werd gemeld dat verschillende aanstootgevende termen uit de nieuwe edities van de bekende boeken zouden worden geschrapt, maar dat leidde tot heel wat commotie. De Britse uitgeverij liet daarop weten de originele versies in een speciale collectie te blijven uitgeven.
Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be