Brusselaar Thierry Lejeune ontvangt ons in zijn industriële loods in Greenbizz, de ecologische ondernemingshub aan Tour & Taxis. Hij creëert er op een minimale oppervlakte acht uitzonderlijke wijnen: witte, rode en mousserende. Thierry nam er in 2018 zijn intrek, zonder enige ervaring als wijnproducent. Voordien was hij bedrijfsleider in een drukkerij, maar na een overname werd hij plots een «kleine pion in een groot leger». «Ik stelde mezelf de vraag: wil ik dit nog vijftien jaar doen? Het antwoord was heel duidelijk nee», zegt Thierry.
Aanvankelijk wou hij een wijngaard in Frankrijk overkopen, maar zijn vrouw en twee kinderen hielden hem in België. Ook een wijngaard in eigen land kopen, behoorde tot de opties. Dat plan werd eveneens afgevoerd, wegens financieel weinig haalbaar. «Dan bedacht ik me: ‘waarom me niet enkel bezighouden met de vinificatie en de druiven aankopen?’», zegt Thierry. Recente Europese wetgeving maakte het bovendien mogelijk om druiven van over heel Europa aan te kopen en er eigen blends mee te maken: een cadeau voor een wijnavonturier als Thierry. Zo kreeg hij twee primeurs te pakken: Thierry had plotsklaps de eerste urban winery van België én mocht zichzelf de eerste wijnmaker in Brussel noemen.
Wijn voor het volk
Achteraf is het duidelijk dat het concept van een ‘urban winery’ op het lijf geschreven is van de joviale Thierry. Hij noemt zichzelf «Bruxellois d'adoption»: oorspronkelijk is hij van Luik, maar na dertig jaar hier te wonen krijg je hem niet meer weg uit de hoofdstad. Daarnaast heeft de ingeburgerde Brusselaar ook een missie: «We willen wijn maken in de stad, te midden van het volk. De wijnwereld is al te lang een intimiderende machowereld. Met Gudule Winery willen we bewust meer openheid creëren door mensen uit te nodigen dicht bij huis», legt hij uit.
Een duim van Macron
Een urban winery biedt Thierry eveneens de kans om te experimenteren met gedurfde blends. «Wijn maken in de stad is op zich niet zo anders. Er ligt hier geen wijngaard, maar eenmaal de druiven hier zijn, is het proces hetzelfde. Het verschil is de vrijheid die ik heb. Ik bestel druivensoorten uit Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Daardoor kan ik originele wijnen maken met een eigen karakter», besluit Thierry. «Door die keuzevrijheid is het bovendien evident om biodruiven te kiezen. Alcohol is al een gif, dus ik wil mensen niet nog meer vergiftigen met druiven met pesticiden en wijn met veel sulfieten.»
Zijn wijnen met lef worden intussen geserveerd in onder andere ‘Wine and the City’ en het vegan restaurant ‘Verdo’. De meest bijzondere samenwerking is evenwel die met het legendarische ‘Hotel Amigo’ in Brussel waar wereldleiders en sterren als Mick Jagger al eens overnachten. «Onlangs sprak ik nog met een medewerker die zei dat president Macron mijn wijn heel erg geapprecieerd had», glundert Thierry.
Bubbles from brussels
Net op tijd voor de feestdagen stelt Thierry zijn ‘Effervescence au Palais 2020’ voor, Brusselse bubbels volgens de traditionele Champagne-methode, met de smaak van appel en brioche en een heerlijk lange aftertaste. Mousserende wijn maken was nooit Thierry’s eerste plan: «Alle Belgische wijnboeren deden dat al en het is een complex proces.» Maar Belgen zijn ongelofelijke Champagne-slurpers, het vijfde grootste land ter wereld namelijk, dus hij waagde toch de sprong. «Brussel verdient zijn eigen mousserende wijn, maar wel eentje met een echte persoonlijkheid. Dus ik maakte twee beslissingen. Allereerst wou ik geen Chardonnay gebruiken, want dat deed iedereen al. Ten tweede koos ik voor een brut natuur: ik voegde geen extra suiker toe aan het einde.»
En Brussel genoot ervan met volle teugen: de eerste batch uit 2019 van 5.000 flessen was meteen uitverkocht. «Ik ben misschien wel het meeste trots op mijn bubbels. Ik nam veel risico’s, het was niet gemakkelijk, maar ik ben er bijzonder tevreden mee», besluit Thierry.
Gudule Winery Greenbizz Brussel - Atelier 37.8, Dieudonné Lefèvrestraat, 1020 Brussel
/