Eerste van zeven buurtcomposten voor Stad Brussel ingehuldigd

Eerste van zeven buurtcomposten voor Stad Brussel ingehuldigd
Foto Unsplash

Met zo’n buurtcompost krijgen inwoners immers al een alternatief voor de oranje zak of compost bij hen thuis. De eerste compostplaats staat in het Pocket Park van de Kerkeveldstraat in Laken, en ontvangt sinds zaterdag de etensresten van de buurtbewoners. Met de steun van de compostgids van de stad, kunnen de deelnemende inwoners hun organisch afval nu in deze Lakense buurtcompost deponeren. Zo produceren ze mee voeding voor de natuur in de buurt. Uiteindelijk zullen 6 buurtcomposten en een compost binnen de vzw La Source beschikbaar zijn voor alle inwoners van de stad Brussel om er hun organisch afval te deponeren.

Groen goud

«Gezien de klimaatverandering is het van cruciaal belang om onze hoeveelheid afval te verminderen en te valoriseren wat we nog steeds produceren», zegt schepen Zoubida Jellab. «Ons organisch afval wordt, eenmaal gecomposteerd, een waardevol groen goud dat later de bomen, moestuinen, bloembakken voedt en je oranje zak aanzienlijk lichter maakt.»

«Afval verbranden is niet langer de oplossing», voegt minister Maron toe. «Als we onze klimaatdoelstellingen willen bereiken, moet er iets veranderen. En Brussel is aan het veranderen. We zorgen hier voor een andere lokale oplossing voor de inwoners, we valoriseren voedselafval en we creëren een hulpbron om de grond te verbeteren en te voeden.»