De kiescommissie in Mozambique heeft de eerste, erg voorlopige resultaten van de presidents- en parlementsverkiezingen gepubliceerd. Uit die resultaten blijkt dat de uittredende president en de regeringspartij een grote voorsprong op de andere kandidaten en partijen hebben. Verschillende waarnemers, zoals de Amerikaanse ambassade, drukken echter hun ongerustheid uit over de eerlijkheid van de verkiezingen. In Mozambique vonden dinsdag de verkiezingen plaats, bij zware spanningen na een gewelddadige campagne. De oppositie en burgermaatschappij beschuldigden het regime daarbij van fraude.
Na de telling van 830.000 stemmen, of iets meer dan 6 procent van de 13,1 miljoen ingeschreven kiezers, zou de huidige president Filipe Nyusi bijna 75 procent van de stemmen verkrijgen. Nyusi streeft een tweede mandaat na. Hij heeft daarbij een grote voorsprong op zijn concurrent Ossufo Momade, leider van de voornaamste oppositiepartij Renamo, die 20 procent van de stemmen behaalde, aldus de kiescommissie.
Voor de parlementsverkiezingen ligt de presidentiële partij Frelimo op kop, met 70 procent van de stemmen na de telling van 750.000 stemmen, aldus de kiescommissie. Renamo volgt met 22 procent.
Over de gang van zaken bij de verkiezingen zijn weliswaar twijfels gerezen. "Verkiezingswaarnemers waren getuige van een aantal onregelmatigheden en kwetsbaarheden tijdens de stemming en de eerste fases van het tabelleringsproces", aldus de ambassade van de VS. Die had 25 teams ingeschakeld om het electorale proces in de 11 provincies van het land op te volgen. De ambassade sprak ook van verontrustende incidenten met geweld en intimidatie "die zouden kunnen bijgedragen hebben tot publieke twijfels over een veilige en eerlijke verkiezing".
Dezelfde ongerustheden waren te horen bij de waarnemersmissie van de EU en de lokale civiele groepen Centre for Public Integrity (CIP) en Sala da Paz.
De verkiezingen van 15 oktober werden beschouwd als cruciaal voor de stabiliteit in het Zuid-Afrikaanse land. In de aanloop naar de verkiezingen hadden analisten al gezegd te twijfelen aan eerlijke en vrije verkiezingen, aangezien Frelimo de macht niet wou opgeven.
Bron: Belga