De rechters oordeelden dat Mladic (foto) zich als generaal van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord in Srebrenica. Bovendien maakte hij zich schuldig aan andere misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder de bombardementen op Sarajevo, die het Tribunaal beschouwt als terreur tegen de bevolking.
Srebrenica was tijdens de oorlog uitgeroepen tot veilige zone voor de islamitische bevolking, onder bescherming van Nederlandse vredesmilitairen. Op 11 juli 1995 liepen Mladic' troepen de stad onder de voet. Kort daarna werden meer dan 7.000 moslimmannen en -jongens gedood.
Hoger beroep
Mladic gaat in hoger beroep. Dat hebben zijn advocaat en zijn zoon Darko meegedeeld na afloop van de uitspraak. Volgens zoon Darko hebben de rechters van het Tribunaal niet eerlijk naar de feiten gekeken.
Ruim een half uur na aanvang van de zitting vroeg de verdediging om een schorsing omdat de bloeddruk van de beschuldigde levensgevaarlijk hoog geweest zou zijn. Zijn bloeddruk werd tot driemaal toe gemeten, maar de rechter gaf geen gehoor aan de oproep. De verdediging heeft de gezondheid van de 74-jarige oorlogsmisdadiger al vaker ingeroepen. Volgens zijn advocaten was hij te ziek om terecht te staan. Toen Mladic begon te schreeuwen tegen de rechter, werd hij de zaal uitgezet. Hij moest het vonnis buiten aanhoren.
De Belgische hoofdaanklager Serge Brammertz toonde zich na afloop tevreden met de uitspraak. Brammertz had levenslang geëist. De zaak-Mladic was de laatste grote zaak van het Joegoslaviëtribunaal. Eerder werden onder meer de Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic en de Servische president Slobodan Milosevic veroordeeld. Die laatste stierf voor zijn veroordeling. Mladic was voortvluchtig tot 2011.