Het schilderij uit 1500 ging bij Christie's in New York onder de hamer voor meer dan vier keer het verwachte bedrag. De verkoper vangt 2,5 keer zoveel als hij er in 2013 zelf voor betaalde. De identiteit van de koper is niet bekend. Op het doek is Christus te zien met in zijn linkerhand een bol met kruis terwijl hij met zijn rechterhand een zegenend gebaar maakt. De Salvator Mundi of redder van de wereld' is een bekend motief in het christendom.
Twijfels
Nochtans was er lange tijd onzekerheid over de echtheid van het werk. In 1958 werd het nog op een veiling verkocht voor 45 pond (50 euro). Toen ging men ervan uit dat het van de hand van een leerling van Da Vinci was. Nadat het werk in 2005 herontdekt werd, opperden sommige experts dat het om een echte Da Vinci kon gaan, maar tot voor kort trokken velen dat in twijfel. Pas na een zeven jaar durend onderzoek kwam men tot de conclusie dat het authentiek is.
Amerikaanse vlag
Tot nu toe was het duurste schilderij ter wereld Interchange', een abstract werk uit 1955 van de Nederlands-Amerikaanse schilder Willem de Kooning. Dat werd in 2015 voor zo'n 300 miljoen dollar (255 miljoen euro) verkocht. Het duurste kunstwerk van een nog levende kunstenaar is van de hand van Jasper Johns. Een van zijn iconische schilderijen van de Amerikaanse vlag wisselde in 2010 voor 110 miljoen dollar (93 miljoen euro) van eigenaar.
Het waardevolste schilderij ter wereld is ongetwijfeld de Mona Lisa, eveneens van Da Vinci. Dat werk is naar schatting meer dan een miljard euro waard. De Franse regering is voorlopig echter niet van plan het te koop aan te bieden, dus hou je portefeuille nog even op zak.