Minstens 28.000 mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn dakloos na de ergste overstromingen in twintig jaar, meldt het lokale Rode Kruis. De overheid spreekt over een grote natuurramp. De overstromingen zijn te wijten aan een combinatie van uitzonderlijke regenval die al een week aanhoudt en het gestegen waterpeil van de Ubangi en haar zijrivieren. Volgens de laatste tellingen zijn 28.000 personen dakloos, vertelt voorzitter van het Centraal-Afrikaanse Rode Kruis Antoine Mbaobogo. "Veel huizen zijn vernield en buurten staan onder water", aldus Mbaobogo.
"Vandaag biedt ons land het hoofd aan een grote natuurramp", verklaart regeringswoordvoerder Ange-Maxime Kazagui maandagavond op televisie. "De Ubangirivier is uit haar oevers getreden, de rivieren die erin uitmonden kunnen dat niet meer aan, wat een intens overstromingsfenomeen creëert", legt hij uit.
Om de tien jaar stijgt het waterpeil van de hoofdrivier sterk. In 1999 veroorzaakten de overstromingen al grote schade, maar "de overstromingen zijn erger dan in 1999", stelt Mbaobogo. Dit jaar wordt het fenomeen nog verergerd door regenval die uitzonderlijk lang duurt en een grote omvang heeft voor het seizoen.
"Dat komt er nog eens bovenop bij ons erg arme mede-inwoners", betreurt de voorzitter van het Rode Kruis. In Centraal-Afrika, een van de armste landen ter wereld, moesten meer dan een kwart van de inwoners hun huizen al verlaten door de burgeroorlog die er sinds de omverwerping van het regime van president François Bobizé in 2013 woedt.
Bron: Belga