De Libanese premier Saad Hariri heeft zijn partners in de regering 72 uur de tijd gegeven om de maatregelen door te voeren die het land uit de economische crisis moeten halen. Dat heeft hij vandaag duidelijk gemaakt in een tv-toespraak. Als gevolg van de economische toestand, zijn er gisteren massaprotesten uitgebroken in het land. "Er is een korte tijdsperiode voor onze partners in de regering om aan de slag te gaan", klonk het in de tv-toespraak die Hariri op de tweede dag van massaprotesten hield.
Hariri benadrukte dat hervormingen noodzakelijk zijn om de sputterende Libanese economie er weer bovenop te helpen. Hij verwacht van zijn partners in de regering dan ook een "duidelijk, definitief en overtuigend" antwoord waaruit blijkt dat ze zich niet langer tegen die hervormingen verzetten.
Als er niet op zijn eis wordt ingegaan, dreigt Hariri ermee "een andere toespraak" te zullen houden, zo klonk het nog. De mogelijkheid om de stekker uit de regering te trekken, wordt evenwel niet expliciet uitgesproken.
Op verschillende plaatsen in het land waren gisteren protesten uitgebroken tegen het regeringsbeleid. In het centrum van Beiroet raakten toen 60 politieagenten en meer dan 100 betogers gewond. Ook vandaag gaat het protest door. Als gevolg daarvan blijven winkels en scholen dicht. Er worden ook snelwegen geblokkeerd door brandende banden.
Libanon staat onder druk van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds om in ruil voor financiële steun bezuinigingen door te voeren. Met 150 procent van het bruto binnenlands product is de schuldgraad van het land een van de hoogste ter wereld.
Bron: Belga