Israël zwicht voor leiders christelijke kerken in Jeruzalem

Israël zwicht voor leiders christelijke kerken in Jeruzalem

Na de sluiting van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het geschil met de leiders van de christelijke kerken een stap moeten terugzetten. Hij kondigde aan een omstreden wetsvoorstel en concrete belastingvorderingen van de stad Jeruzalem aan de kerken te bevriezen. Er moet eerst onderhandeld worden met alle betrokken partijen, klinkt het vandaag in een mededeling van zijn bureau. Uit protest tegen het wetsvoorstel en de belastingvorderingen hadden de kerkelijke leiders zondag de Heilig Grafkerk voor onbepaalde duur gesloten. Of dit voor de kerkelijke leiders ver genoeg gaat, is niet duidelijk. In een erg scherp geformuleerde gezamenlijke brief van de Grieks-orthodoxe en Armeense kerk en de Custodie van het Heilig Land was zondag sprake van een "systematische campagne tegen de kerken en de christelijke gemeenschap in het Heilige Land". De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, is het met Netanyahu in de belastingkwestie eens geworden om met verschillende ministeries een oplossing uit te werken en met de kerkelijke vertegenwoordigers te praten, aldus het bureau van Netanyahu. Daarbij zou het gaan om heffingen op kerkelijke eigendommen met commerciële doeleinden, die geen gebedsplaatsen zijn, zoals kantoorruimtes en vergaderzalen maar ook pensions voor pelgrims die de heilige plaatsen bezoeken.

Het protest van de kerken is gericht tegen een wetsvoorstel dat de staat de toelating geeft kerkelijk landeigendom te onteigenen, dat de kerken sinds 2010 aan privé-investeerders hebben verkocht. Het voor het wetsvoorstel bevoegde parlementslid Rachel Asaria, van de gematigde liberaal-zionistische partij Kulanu, had de onteigeningsplannen verdedigd. Het gaat om de bescherming van de bewoners van wie de huizen door de kerken verkocht werden.

De Heilig Grafkerk is een van de belangrijkste plaatsen voor het wereldwijde christendom en een populair pelgrimsoord. Volgens de overlevering is ze gebouwd op de plaats waar Christus gekruisigd, begraven en verrezen is.

Bron: Belga