Israël heeft dankzij een draagraket van de Amerikaanse raketbouwer SpaceX zijn eerste sonde naar de Maan gelanceerd. Van op Cape Canaveral in Florida vertrok precies zoals gepland om 02.45 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket van SpaceX. Gevuld met meer dan 450 ton brandstof, een mengsel van kerosene en vloeibare zuurstof, doorbrak het gevaarte na een minuut al de geluidsmuur.
Ongeveer drie minuten na lift-off afgeworpen, keerde de eerste rakettrap terug om zoals gepland op een drijvend platform te landen, met het oog op hergebruik. Zowat 33 minuten na de start kwam de Beresheet bij een snelheid van meer dan 35.000 km per uur en meer dan 750 km boven Afrika los van de tweede trap. Die naar het bijbelse boek Genesis genoemde eerste Israëlische Maanverkenner moet op 11 april landen op de natuurlijke satelliet van de Aarde.
De Falcon lanceerde ook de Indonesische Nusantara Satu satelliet en een experimentele kunstmaan van de Amerikaanse luchtmacht.
Als de landing van de 585 kilo wegende Beresheet lukt, zal voor het eerst een private sonde op het hemellichaam neerstrijken. De voor de bouw benodigde 100 miljoen euro kwam bovenal van private investeerders, in het bijzonder SpaceIL.
"Het is een grote stap voor Israël en een grote stap voor de Israëlische technologie", parafraseerde een begeesterde premier Benjamin Netanyahu de beroemde woorden die Neil Armstrong als eerste mens op de Maan heeft uitgesproken.
De landing zelf is de belangrijkste doelstelling van de Beresheet, al voert de onbemande verkenner ook een instrument mee om het magnetisch veld te meten en een Amerikaans experiment om lasers voor ruimtenavigatie te gebruiken. Na enkele dagen op het oppervlak van de Maan zal de sonde de geest geven.
Bron: Belga