De Intifada ter bevrijding van Jeruzalem' moet vandaag beginnen, kondigde Haniya aan. Hij riep de Palestijnse Autoriteit ook op alle vredesinspanningen met Israël stop te zetten. Hamas is aan de macht in de Gazastrook, maar op 12 oktober stemde de islamitische beweging in met een machtsoverdracht aan Fatah, dat de Westelijke Jordaanoever bestuurt. De onderhandelingen over die machtsoverdracht verlopen echter moeizaam.
Protesten
Uit protest tegen de beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël begonnen de Palestijnen gisterenochtend een algemene staking. Op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem bleven alle openbare instellingen, winkels, scholen en banken gesloten. In Gaza staken demonstranten foto's van Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Amerikaanse en Israëlische vlaggen en autobanden in brand.
Annexatie
Israël beschouwt Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad. Die claim wordt door de internationale gemeenschap niet erkend. Israël heeft in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog het Arabische oostelijke deel van de stad veroverd en later geannexeerd. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem de toekomstige hoofdstad van een onafhankelijke Palestijnse staat.
Tijdens de eerste intifada van 1987 tot 1993 kwamen ongeveer 2.200 Palestijnen en 200 Israëli's om het leven. Bij de al-Aqsa-Intifada van 2000 tot 2005 vielen er meer dan 3.500 Palestijnse slachtoffers, langs Israëlische kant vielen meer dan 1.000 doden.
De Belgische regering heeft de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door Trump veroordeeld. Vandaag zit de VN-Veiligheidsraad samen over de kwestie.