De Europese instellingen willen dit voorjaar een grote conferentie over de hervorming van de Europese Unie in de steigers zetten. Het moet "een unieke gelegenheid" worden om samen met de burgers na te denken over de toekomst van Europa, zo blikte vicevoorzitter Dubravka Suica van de Europese Commissie vandaag in Straatsburg vooruit. Ze hoopt de conferentie te lanceren op 9 mei, precies zeventig jaar na de Schuman-verklaring die de aanzet voor de Europese integratie vormde. Bij haar aantreden tot Commissievoorzitter had Ursula von der Leyen vorige zomer een conferentie over een verdere democratisering van de Europese Unie beloofd. De conferentie, een hersenspinsel van de Franse president Emmanuel Macron, moest tegemoet komen aan het ongenoegen dat in het halfrond rondwaarde omdat von der Leyen niet als kandidaat-voorzitter had deelgenomen aan de Europese verkiezingen van mei.
Het Europees Parlement wil een centrale rol in de conferentie spelen en belooft ruime input voor burgeragora's. De burgers zullen niet enkel nadenken over nieuwe stappen om de Europese constructie democratischer te maken, maar ook over de vraag hoe Europa moet omgaan met de grote uitdagingen van deze tijd. Ook Suica hamerde op burgerparticipatie. "Business as usual is voorbij. De oude manier van politiek bedrijven werkt niet meer."
Het parlement stemt vandaag een resolutie met haar ideeën over de conferentie. Volgende week publiceert de Commissie haar visie op de denkoefening, en een week later buigen ook de nationale regeringen van de lidstaten zich in de Raad over het initiatief. Vervolgens moeten de drie instellingen het onderling eens raken over de doelstellingen, reikwijdte en de organisatie van de conferentie, die naar verwachting zo'n twee jaar in beslag zal nemen.
Leidt de conferentie naar verdragswijzigingen, de overheveling van nieuwe bevoegdheden naar het Europese niveau, zoals in eurosceptische geledingen wordt gevreesd? Voor Suicia is het belangrijk dat de uitkomst van de conferentie niet op voorhand bepaald wordt. "Dat zou de democratie meer schade toebrengen dan helemaal niets doen."
Bron: Belga