Het Deense energieagentschap heeft groen licht gegeven voor de komst van de gaspijpleiding Nord Stream 2. Daarmee lijkt de laatste grote horde genomen voor de nieuwe pijpleiding door de Oostzee om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Andere benodigde vergunningen waren al binnen. Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt mede gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Engie en Shell. Om Nord Stream 2 is al lang veel te doen. In sommige Europese landen ligt de pijpleiding gevoelig omdat Europa hierdoor meer afhankelijk zou worden van Russisch gas. De Verenigde Staten mengden zich ook in de discussie en dreigden eerder dit jaar zelfs met sancties tegen bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg ervan.
Nord Stream 2 zal 1.200 kilometer lang zijn en Rusland via de Oostzee met Duitsland verbinden. De gaspijplijn doorkruist daarbij naast Deense ook Finse en Zweedse wateren.
Denemarken is het laatste land dat alle nodige vergunningen heeft afgeleverd. Het Deense energieagentschap koos er uiteindelijk voor om niet de door het consortium Nord Stream 2 verkozen route goed te keuren, maar wel een 8 kilometer langer alternatief om de impact op het milieu en de scheepvaart te beperken.
Nog voor het einde van het jaar zou het eerste gas door Nord Stream 2 moeten stromen. De werken aan de delen van de pijpleiding in Russische, Finse en Zweedse wateren zijn al afgewerkt, terwijl ook die in Duits gebied grotendeels rond zijn.
Bron: Belga