Het bestuur van Hongkong heeft de uitleveringswet ingetrokken die al maanden lang voor onrust zorgt. Vraag is of dit volstaat om het ongenoegen van de bevolking in te dammen. Intussen is ook een van moord verdachte 20-jarige inwoner van Hongkong rond wie de controversie over de uitleveringswet startte, in Hongkong vrijgelaten. De wet die toestaat dat inwoners van Hongkong kunnen uitgeleverd worden aan de Volksrepubliek China om er terecht te staan, werd vandaag opnieuw behandeld. Ze werd bij die gelegenheid ingetrokken door de verantwoordelijke voor de veiligheid in Hongkong, John Lee. Hij gaf als uitleg dat het bestuur de wet introk, omdat ze voor "publiek ongenoegen" had gezorgd.
In september had de Hongkongse bestuurster Carrie Lam al aangekondigd dat de wet zou ingetrokken worden, nadat ze eerder was opgeschort. Het plan om de wet in te voeren had geleid tot het grootste protest in de voormalige Britse kroonkolonie sinds 1997. De vrees ontstond dat Hongkong zijn bijzondere statuut zou verliezen en gewoon deel zou gaan uitmaken van China, terwijl het speciale rechten en privileges is toegezegd tot in 2047.
Het straatprotest houdt al twintig weken onafgebroken aan. Vraag is of dat zal ophouden nu er bijkomende eisen zijn geformuleerd zoals een onderzoek naar het geweld van de politie tegen betogers en de eis tot democratische hervormingen.
In Hongkong is intussen vandaag ook de 20-jarige Chan Tong-kai op vrije voeten gesteld. De heisa rond de uitleveringswet startte naar aanleiding van zijn zaak. Hij had een jonge vrouw met wie hij een relatie had in Taiwan vermoord in 2018, toen hij er met vakantie was. Chan was na de feiten naar Hongkong gevlucht, vanwaar hij niet kon uitgeleverd worden aan de Taiwanese justitie.
Peking aanziet Taiwan als een integraal deel, een provincie, van de Volksrepubliek en wilde daarom dat de uitleveringswet er zou komen. De vermeende moordenaar heeft intussen wel al een straf van 18 maanden uitgezeten voor diefstal van eigendommen uit het appartement van de vriendin die hij omgebracht had.
Chan heeft zijn excuses aangeboden aan de ouders van het vermoorde meisje en bij zijn vrijlating zei hij dat hij wil terugkeren naar Taiwan om er terecht te staan. Maar Taiwan heeft al gezegd dat hij dat land niet binnen mag als een gewone bezoeker. Volgens de presidente van Taiwan, Tsai Ing-wen, moet de man gearresteerd worden en mag hij zich niet gewoon als een vrij man komen aanmelden.
Taiwan wil Chan komen ophalen en wegvoeren, maar die vraag is dan weer verworpen door het bestuur van Hongkong als "totaal onaanvaardbaar". Volgens veiligheidsverantwoordelijke van Hongkong John Lee is Chan "een vrij man", nadat hij zijn straf in Hongkong heeft uitgezeten.
Bron: Belga