Het wetsvoorstel wordt onder meer bekritiseerd omwille van de passage over robotgeweld. De voorzitter van het Comité voor het Reglement van de Raad van Toezichthouders probeerde aanvankelijk wat voorzichtigheid in te bouwen door de zin «Robots mogen niet gebruikt worden om geweld tegen personen te plegen» toe te voegen aan het voorstel.
De week daarop schrapte de politie zijn suggestie met een dikke rode streep. Het werd vervangen door een zin die politierobots toestemming geeft om dodelijk geweld te gebruiken: «Robots mogen enkel dodelijk geweld gebruiken als er een levensbedreigende situatie voor agenten of burgers dreigt en er geen enkele andere optie mogelijk is voor de politie.»
Een versie van dit wetsvoorstel werd vorige week unaniem goedgekeurd door de Reglementscommissie en zal op 29 november aan de voltallige raad worden voorgelegd.
«Niet normaal»
Intussen zwelt de kritiek aan, vooral uit de hoek van activisten die tegen de militarisering van de politie zijn. «We leven in een dystopische toekomst, waarin we bespreken of de politie robots mag gebruiken om burgers te executeren zonder proces, jury of rechter», aldus Tifanei Moyer, advocaat bij het Lawyers’ Committee for Civil Rights of the San Francisco Bay Area. Moyer is gespecialiseerd in het domein van wangedrag en militarisering van de politie. «Dit is niet normaal», schreef ze per e-mail aan Mission Local. «Geen enkele jurist of burger zou dit mogen pikken.»
De politie van San Francisco heeft 17 robots in haar arsenaal, waarvan 12 volledig functionele exemplaren. Volgens politiewoordvoerder Robert Rueca zijn die nog nooit gebruikt om iemand aan te vallen. De robots worden op afstand bestuurd en worden meestal gebruikt om potentiële bommen te onderzoeken en onschadelijk te maken of om gebieden te bewaken die voor agenten te lastig of gevaarlijk zijn om te betreden.