Volgens een studie, gepubliceerd in het vakblad Frontiers in Marine Science, hebben onderzoekers een enorme leefwereld ontdekt onder het ijzige oppervlak van Antarctica. De biotoop zou wel 5 miljoen vierkante kilometer groot kunnen zijn.
Decennialang hebben wetenschappers de fotosynthetische algen bestudeerd die zich in de zomermaanden rond Antarctica vormen. Lang werd gedacht dat die pas tevoorschijn kwamen als het ijs gesmolten was, zodat het zonlicht de algen kon bereiken. Nu blijkt dat er onder Antarctica misschien iets gigantisch leeft, zelfs als het ijs niet gesmolten is.
Algen
Het onderzoek suggereert dat er nog steeds enorm veel algen permanent onder het ijs leven dat het continent bedekt. Dat zou kunnen betekenen dat er een enorme wereld onder het Antarctische ijs zou kunnen schuilgaan. Opmerkelijk, gezien de ijzige temperaturen. Bovendien zijn de meeste plankton- en algensoorten afhankelijk van de energie van de zon om te gedijen. Men denkt nu dat gaten in de ijzige zuidelijke oceaan de algen genoeg zonlicht kunnen geven om de koudere maanden van het jaar door te komen.
Decennialang dachten wetenschappers dat er niets onder het bevroren oppervlak van Antarctica kon overleven. Deze ontdekking stelt dus alles wat we over dat deel van onze wereld weten, in vraag.