De studie werd gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Proceedings of the Royal Society B ‘en betekent een doorbraak in het onderzoek naar de voortplanting van slangen. Het onderzoek ontdekte dat slangen twee individuele clitorissen hebben, ofwel ‘hemiclitorissen’, die door weefsel van elkaar gescheiden worden en verborgen zijn door het vel aan de binnenkant van de staart.
Taboe
Van mannelijke slangen en hagedissen was geweten dat ze hemipenissen hadden, twee penissen die tijdens de voortplanting uit het lichaam komen piepen. Bij vrouwen hadden ze de clitoris wel al ‘ontdekt’, maar wetenschappers dachten dat het geurklieren waren of onderontwikkelde versies van penissen. Dankzij een studie bij slangen weten ze nu dat het wel degelijk gaat om de clitoris, met een grootte die varieert tussen een en zeven millimeter.
«Vrouwelijke genitaliën worden opvallend vaak over het hoofd gezien in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers. Dat beperkt ons begrip van seksuele voortplanting bij gewervelde soorten», schrijven de onderzoekers in de studie. «Dit bewijst dat er nog een gigantische taboe heerst rond de genitaliën van vrouwen», vertelt auteur Megan Folwell, doctoraatstudent aan de University of Adelaide, aan het persagentschap AFP. «Het is een combinatie van niet weten naar wat je zoekt, en het ook niet willen weten.»